Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalý britský premiér Tony Blair sa dožíva šesťdesiatky

Tony Blair Foto: TASR/AP Photo

Politickú kariéru začal Tony Blair v roku 1983, keď vo veku 30 rokov získal kreslo poslanca v Dolnej snemovni britského parlamentu.

Edinburgh 6. mája (TASR) – Šesťdesiatky sa v pondelok dožije bývalý britský premiér Anthony Charles Lynton Blair. Narodil sa 6. mája 1953.

Rodák zo škótskeho Edinburghu vyštudoval v roku 1976 právo na univerzite v Oxforde. Do Labouristickej strany vstúpil veľmi mladý a pracoval pre ňu ako právny obhajca so špecializáciou na priemyselné a obchodné právo.

Politickú kariéru začal Tony Blair v roku 1983, keď vo veku 30 rokov získal kreslo poslanca v Dolnej snemovni britského parlamentu. Čoskoro sa presadil v tieňovom kabinete labouristov ako ostrý kritik krokov vtedajšej konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej, predovšetkým v oblasti priemyslu a energetiky.

Po voľbách v roku 1992 ho šéf strany John Smith povýšil do vedenia v tieňovom kabinete na pozíciu ministra pre vnútorné záležitosti. Po Smithovej smrti v roku 1994 sa stal Blair lídrom labouristov.

Po 18 rokoch vlády Konzervatívnej strany v Británii vstúpil v máji 1997 Blair po vyhratých parlamentných voľbách do sídla britských premiérov na Downing Street 10 v Londýne. Stal sa vo svojich 44 rokoch najmladším predsedom vlády od čias lorda Liverpoola v roku 1812.

Víťazne vyšiel tiež z volieb v roku 2001, keď toto jeho druhé funkčné obdobie rámcovalo aj celosvetové zomknutie proti terorizmu a ozbrojenému násiliu po útoku na americký New York a začiatku vojny v Iraku. V roku 2003 presadil v britskom parlamente - za protestov verejnosti aj časti vlastných poslancov - vojnu v Iraku.

Svoje tretie funkčné obdobie začal Blair v roku 2005. Jeho kabinet si zaumienil zmeniť britské školy, nemocnice, imigračnú službu a sociálny systém a zároveň riešiť otázky protispoločenského správania sa a terorizmu.

Rozhodnutie z roku 2003 pridať sa k vtedajšiemu americkému prezidentovi Georgeovi Bushovi a začať vojnu proti Iraku však zatienilo všetko ostatné, čo Blair za všetky roky pre krajinu urobil, a bolo jedným z dôvodov jeho klesajúcej podpory. Postupne čelil kritike nielen v radoch silnejúcej opozície, ale aj vo vlastnej strane.

Popularitu nestrácal len Blair, ale celá Labouristická strana. V snahe zachrániť reputáciu strany Tony Blair v júni 2007 odstúpil z funkcie predsedu britskej vlády.

Bol najdlhšie pôsobiacim labouristickým ministerským predsedom v Británii (desať rokov). Dňa 23. júna 2007 ho vo funkcii predsedu Labouristickej strany vystriedal dovtedajší minister financií Gordon Brown, ktorý ho 27. júna 2007 nahradil aj vo funkcii predsedu britskej vlády.

V marci 2006 uskutočnil Blair historicky prvú oficiálnu návštevu predsedu britskej vlády na Slovensku.

Na čele Spojeného kráľovstva stál v čase rozkvetu britskej ekonomiky a má výraznú zásluhu na pokroku v riešení severoírskej otázky. Krajinu však zatiahol do troch vojen (Kosovo, Afganistan, Irak) a niekoľkokrát musel riešiť rebéliu z radov vlastných poslancov.

Oženil sa v roku 1980 s právničkou Cherie Boothovou, s ktorou má štyri deti. Posledný Blairov potomok prišiel na svet počas jeho funkcie ministerského predsedu, čo z neho urobilo prvého premiéra za vyše 200 rokov, ktorému sa počas funkčného obdobia narodilo dieťa.

Bývalý britský premiér Blair v roku 2010 pred komisiou vyšetrujúcou okolnosti vojenskej invázie do Iraku uviedol, že neľutuje inváziu a že Sadám Husajn bol pre svet hrozbou, ktorá musela byť zneškodnená.

Tony Blair zostal naďalej vo svete medzinárodnej politiky.