Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Premiéri Bosny a Srbska reagovali na Mladičovo doživotie

Na archívnej snímke srbský premiér Aleksander Vučič. Foto: TASR/AP

Vučič uviedol, že ICTY je zaujatý voči Srbom a ich vojnovým obetiam, avšak dodal, že vojnové zločiny spáchané Srbmi by sa nemali ospravedlňovať.

Belehrad 22. novembra (TASR) - Srbského prezidenta Aleksandara Vučiča neprekvapuje, že Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) vymeral v stredu doživotný trest odňatia slobody bývalému bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi.

"Všetci sme vedeli, aký bude výsledok," povedal Vučič, ktorý sa podľa agentúry AP v minulosti hlásil k srbskému ultranacionalizmu a v súčasnosti o sebe tvrdí, že je proeurópskym reformátorom.

Vučič ďalej uviedol, že ICTY je zaujatý voči Srbom a ich vojnovým obetiam, avšak dodal, že vojnové zločiny spáchané Srbmi by sa nemali ospravedlňovať.

"My sme ochotní prijať svoju zodpovednosť, kým iní nie. Zbohom všetkým, ktorí nás chcú vracať do minulosti; my chceme kráčať v ústrety budúcnosti," povedal srbský prezident s tým, že proces s Mladičom nesledoval.

Bosniansky premiér Denis Zvizdič rozsudok vynesený nad Mladičom, ktorý bol súdený za zločiny proti ľudskosti a genocídu počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995, privítal.

"Rozsudok potvrdil, že vojnoví zločinci nemôžu uniknúť pred spravodlivosťou bez ohľadu na to, ako dlho sa ukrývajú," povedal Zvizdič.



Bývalý vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a poradca britského expremiéra Tonyho Blaira Paddy Ashdown súvislosti s doživotím pre Mladiča, ktorého nazval "vrahom zo Srebrenice", uviedol, že rozsudok je "víťazstvom spravodlivosti", ktoré ocenia všetci tí, čo veria, že aj vo vojne platia zákony.

Mladiča (75) uznal v stredu trojčlenný senát ICTY za vinného v desiatich z 11 bodov obžaloby, ktoré sa týkali zločinov spáchaných v Bosne a Hercegovine silami pod jeho velením vrátane najväčších krutostí - trojročného obliehania a ostreľovania Sarajeva a zmasakrovania približne 8000 mužov a chlapcov v bosniackej enkláve Srebrenica. Obžalovaný podľa ICTY nesie zodpovednosť za prenasledovanie, vyhladzovanie a vraždenie obyvateľstva.