Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiéri Bulharska a Severného Macedónska chcú zlepšiť vzájomné vzťahy

Premiér Severného Macedónska Dimitar Kovačevski (vpravo) si podáva ruku s bulharským premiérom Kirilom Petkovom počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Skopje 18. januára 2022. Foto: TASR/AP

Navzájom sme si sľúbili, že využijeme novú energiu na zlepšenie našich vzťahov s rešpektom, uviedol Kovačevski.

Skopje 19. januára (TASR) - Noví premiéri Severného Macedónska a Bulharska sa v utorok dohodli na zintenzívnení úsilia o zlepšenie vzťahov medzi balkánskymi susedmi, ktoré sa zhoršili po tom, čo Sofia zablokovala snahu Skopje o členstvo v Európskej únii. Informovala o tom agentúra AP.

K návšteve šéfa bulharskej vlády Kirila Petkova v macedónskom hlavnom meste Skopje došlo len dva dni po tom, čo severomacedónsky parlament potvrdil nový kabinet krajiny na čele so sociálnym demokratom Dimitarom Kovačevskim.

Obaja premiéri na spoločnej tlačovej konferencii uviedli, že ich "spoločným cieľom je vybudovanie lepšej budúcnosti" pre svoje krajiny.

Tlejúci spor vyšiel na povrch v roku 2020 po tom, čo Bulharsko ako členská krajina EÚ vetovalo začiatok oficiálnych prístupových rokovaní svojho menšieho suseda s Úniou, píše AP. Bulharsko argumentovalo tým, že sa Skopje nedržalo častí priateľskej dohody z roku 2017 – najmä čo sa týka spoločnej histórie a jazyka.

Premiér Severného Macedónska Dimitar Kovačevski (vpravo) si podáva ruku s bulharským premiérom Kirilom Petkovom počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Skopje 18. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Tento krok vyvolal hlboké pobúrenie v Severnom Macedónsku, ktoré len nedávno vyriešilo podobný dlhoročný spor s ďalším susedným štátom a členom EÚ – Gréckom. Na základe dohody s Aténami krajina zmenila svoj názov z predchádzajúceho "Macedónska", o ktorom Grécko tvrdilo, že naznačuje nároky na jeho vlastné územie i históriu.

"Navzájom sme si sľúbili, že využijeme novú energiu na zlepšenie našich vzťahov s rešpektom," uviedol Kovačevski. Reportérom zároveň povedal, že Bulharsko súhlasilo s názvom "Severné Macedónsko" namiesto dlhšieho "Republika Severné Macedónsko" na úrovni bilaterálnej komunikácie. Sofia doposiaľ tvrdila, že kratší názov susednej krajiny naznačuje teritoriálne ašpirácie voči Bulharsku.

Sofia tiež nástojí na tom, že etnická bulharská menšina v Severnom Macedónsku musí byť ústavne uznaná ako ostatné menšiny v krajine – odmieta však argument svojho suseda, že existuje aj macedónska menšina v Bulharsku, pripomína AP.