Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Premiéri V4 odsúdili obsadenie Krymu

Zľava slovenský premiér Robert Fico, český premiér Bohuslav Sobotka, poľský premiér Donald Tusk a maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/MTI

Podľa nich podobá vojenským intervenciám zo sovietskej éry.

Budapešť 4. marca (TASR) - Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v spoločnom vyhlásení odsúdili obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými vojakmi, ktoré sa podľa nich podobá vojenským intervenciám zo sovietskej éry.

"Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko so zdesením sledujú vojenskú intervenciu v Európe v 21. storočí, ktorá sa podobá ich vlastným skúsenostiam z rokov 1956, 1968 a 1981," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení premiérov V4, ktoré citovala agentúra Reuters.

Sovietske vojská potlačili v roku 1956 povstanie v Maďarsku a v roku 1968 spolu s ďalšími spojeneckými armádami ukončili udalosti takzvanej pražskej jari v Československu. V roku 1981 v komunistickom Poľsku pod hrozbou sovietskej intervencie zaviedli výnimočný stav, ktorý umožnil rozsiahle zásahy voči opozícii.

"Krajiny V4 sú presvedčené, že súčasné vojenské kroky Ruska sú nielenže v rozpore s medzinárodným právom, ale aj vytvárajú novú nebezpečnú realitu v Európe," uviedli ďalej premiéri skupiny v spoločnom vyhlásení vydanom v Budapešti.

Vyzvali pritom Európsku úniu i Severoatlantickú alianciu, aby v čase ohrozenia európskeho mieru a bezpečnosti stáli pri Ukrajine a zaujali k súčasným udalostiam jednotný postoj.

Premiéri V4 súčasne apelovali na novú ukrajinskú vládu, aby zabezpečila ochranu všetkých svojich občanov, menšiny nevynímajúc.