Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Premiérka Nového Južného Walesu odstúpila pre podozrenie z korupcie

Premiérka austrálskeho štátu Nový Južný Wales (NSW) Gladys Berejiklianová oznamuje svoju rezignáciu v Sydney 1. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Moje odstúpenie z funkcie premiérky nemohlo prísť v horšom čase, uviedla Berejiklianová.

Canberra 1. októbra (TASR) - Premiérka najľudnatejšieho austrálskeho štátu Nový Južný Wales (NSW) Gladys Berejiklianová odstúpila v piatok z funkcie po tom, čo tamojší kontrolný orgán informoval, že ju vyšetruje pre podozrenia z korupcie. Informovala o tom agentúra AP

"Nechcem, aby toto vyšetrovanie odpútalo pozornosť vlády od toho, čo má byť počas pandémie prioritou – zdravie našich občanov," povedala Berejiklianová novinárom.

Pod vládu spadajúci Nezávislý protikorupčný výbor (ICAC) podľa vlastného vyhlásenia vyšetruje, či Berejiklianová pri udeľovaní grantov uprednostňovala volebný obvod svojho teraz už bývalého priateľa, ktorý bol zároveň poslancom. Berejiklianová všetky obvinenia odmietla.

"Moje odstúpenie z funkcie premiérky nemohlo prísť v horšom čase, ale načasovanie je úplne mimo moju kontrolu, pretože ICAC sa rozhodol konať počas najnáročnejších týždňov najnáročnejšieho obdobia v dejinách Nového Južného Walesu," dodala Berejiklianová. Očakáva sa, že počet hospitalizácií v najväčšom austrálskom meste Sydney dosiahne v októbri svoj vrchol.

Ako píše AFP, odchádzajúca premiérka takmer každý deň absolvovala tlačový brífing o pandémii a stala sa jednou z najznámejších tvárí v boji proti covidu v Austrálii.

V Sydney platí od konca júna zákaz vychádzania, ktorý má podľa súčasných plánov platiť do 11. októbra. Rast počtu novoinfikovaných postupne klesá, úrady momentálne evidujú približne 800 prípadov denne.

Berejiklianová, členka Liberálnej strany (LP), bola premiérkou NSW sedem rokov. Jej náhradníka alebo náhradníčku vyberú členovia vládnucej LP.