Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prenos koronavírusu z tehotnej ženy na dieťa je zriedkavý, ale možný

Lekári ošetrujú pacienta s ochorením Covid-19, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici San Matteo v talianskom meste Pavia 26. marca 2020. V nemocnici San Matteo sa vyliečil 38-ročný Mattia, v Taliansku známy ako pacient číslo jeden. Na severe krajiny sa stal 21. februára prvou osobou, u ktorej bol test na nový koronavírus pozitívny a ktorá zároveň nenavštívila Čínu. Foto: TASR/AP

Tím vedcov sledoval 33 tehotných žien v meste Wu-chan, ktoré bolo pôvodcom i ohniskom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a zistil, že traja novorodenci sa vírusom nakazili pri narodení.

Washington 26. marca (TASR) - Prenos nového koronavírusu z tehotnej ženy na jej dieťa je síce zriedkavý, ale možný. Vyplýva to zo štúdie čínskych vedcov uverejnenej v odbornom periodiku JAMA Pediatrics. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Tím vedcov sledoval 33 tehotných žien v meste Wu-chan, ktoré bolo pôvodcom i ohniskom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a zistil, že traja novorodenci sa vírusom nakazili pri narodení.

"Keďže počas pôrodu bola zaistená prísna kontrola infekcií, ako aj preventívne opatrenia, je pravdepodobné, že vírus SARS-CoV-2 v horných dýchacích cestách či v análnom otvore novorodencov pochádzal od matky," píše sa v štúdii.

Všetky tri bábätká infikované koronavírusom boli chlapci a narodili sa cisárskym rezom, keďže ich matky mali v dôsledku ochorenia Covid-19 zápal pľúc.

Jedno z detí sa navyše narodilo predčasne v 31. týždni tehotenstva a muselo byť resuscitované. Zvyšné dve boli letargické a mali horúčku a jedno z nich aj zápal pľúc. O obe deti sa starali lekári na oddelení intenzívnej starostlivosti a na šiesty deň života boli výsledky ich testov na koronavírus negatívne.

Najhoršie symptóny ochorenia COVID-19, medzi nimi aj zápal pľúc, dýchavičnosť a sepsu, malo predčasne narodené dieťa. To muselo byť napojené na pľúcnu ventiláciu a dostávalo aj antibiotiká. Na siedmy deň však boli aj uňho výsledky testu negatívne. Všetky tri deti prežili.

Čínski odborníci už predtým informovali o možnosti takzvaného vertikálneho prenosu infekcie koronavírusu z tehotných žien na bábätká po tom, čo u jedného z novorodencov zistili prítomnosť koronavírusu v rámci 30 hodín od pôrodu.