Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Prepúšťanie väznených talibov je v slepej uličke

Na snímke členovia hnutia Taliban. Foto: TASR/AP

Začiatok rokovaní sa mal začať niekoľko dní po 9. auguste, keď poprední afganskí predstavitelia rozhodli o prepustení 400 väzňov z radov Talibanu.

Kábul 17. augusta (TASR) - Afganistan a Taliban sa pri plánovanom prepúšťaní stoviek povstalcov dostali do slepej uličky po tom, čo niektoré zahraničné vlády proti tomuto kroku vzniesli protest. Mierové rokovania sa tak pozastavili, informovala v pondelok agentúra AFP.

Začiatok rokovaní sa mal začať niekoľko dní po 9. auguste, keď poprední afganskí predstavitelia rozhodli o prepustení 400 väzňov z radov Talibanu.

Od prepustenia 80 väzňov zo štvrtka 13. augusta sa však na slobodu už ďalší nedostali.

"Ani na dnes nie je naplánované žiadne prepúšťanie väzňov," povedal agentúre AFP predstaviteľ Národnej bezpečnostnej rady Afganistanu, pričom iný predstaviteľ rady uviedol, že k prepúšťaniu "majú niektorí medzinárodní partneri výhrady".

V sobotu Francúzsko oficiálne protestovalo proti prepusteniu troch mužov, ktorí sú uväznení za vraždu francúzskych občanov. Medzi nimi sú dvaja muži, ktorí v roku 2003 v meste Ghazní zavraždili Bettinu Goislardovú, francúzsku občianku pracujúcu pre OSN.

Tretím mužom je bývalý afganský vojak, ktorý v roku 2012 v provincii Kápísá zabil päť francúzskych vojakov a ďalších 13 zranil.

Francúzsko je "proti oslobodeniu osôb odsúdených za zločiny proti francúzskym štátnym príslušníkom, najmä vojakom a humanitárnym pracovníkom, ktorí obetavo slúžili na strane našich afganských partnerov v záujme bezpečnosti a pomoci ľuďom v núdzi", uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. "Následne sme afganské úrady požiadali, aby s prepúšťaním nepokračovali," dodalo.

Austrálsky premiér Scott Morrison minulý týždeň oznámil, že loboval proti prepusteniu bývalého afganského vládneho vojaka, ktorý zavraždil troch austrálskych vojakov.

Podľa afganského prezidenta Ašrafa Ghaního je 400 väznených talibov "hrozbou pre svet".

Prepustenie väzňov je súčasťou výmeny zajatcov medzi Washingtonom a Talibanom, na ktorej sa dohodli vo februári ako na podmienke pre pokračovanie mierových rokovaní.

Taliban sa pred časom vyjadril, že by sa mierové rozhovory mohli začať "v priebehu jedného týždňa" od prepustenia väznených militantov, avšak hovorca Talibanu Suhajl Šáhín uviedol, že "táto záležitosť je pozastavená, pretože druhá strana napriek sľubom neprepúšťa zvyšných väzňov".

Washington prepustenie väzňov naďalej podporuje.