Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prepustení obrancovia Mariupola sa v Turecku stretli s príbuznými

Na videosnímke ruského ministerstva obrany vydanej vo štvrtok 19. mája 2022, ruskí vojaci (vľavo) kontrolujú batožinu ukrajinským vojakom, ktorí opustili oceliarne Azovstaľ obliehané niekoľko týždňov ruskou armádou v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Rusko v rámci dohody prepustilo vyše 200 Ukrajincov, ktorí niekoľko mesiacov bránili prístav Mariupoľ, kým sa na rozkaz Kyjeva vzdali presile ruských okupantov.

Ankara/Praha 3. októbra (TASR) - Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská zverejnila v pondelok na sociálnych sieťach fotografie, ktoré zaznamenávajú stretnutie obrancov oceliarní Azovstaľ, nedávno prepustených z ruského zajatia, so svojimi príbuznými. Šlo o ich prvé stretnutie po mnohých mesiacoch, uvádza sa v príspevku Zelenskej zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Toto stretnutie sa uskutočnilo v Turecku, kde prepustení príslušníci pluku Azov a ďalší obrancovia juhoukrajinského mesta Mariupol musia - v súlade s dohodou - zostať až do konca vojny na Ukrajine.

Výmenu vojnových zajatcov pomohli sprostredkovať Turecko a Saudská Arábia a uskutočnila sa 21. septembra.

Rusko v rámci dohody prepustilo vyše 200 Ukrajincov, ktorí niekoľko mesiacov bránili prístav Mariupoľ, kým sa na rozkaz Kyjeva vzdali presile ruských okupantov.

Z ruského zajatia sa podarilo dostať aj desať cudzincov, ktorí sa rozhodli ako dobrovoľníci vydať do napadnutej krajiny a spolu s ukrajinskými vojakmi čeliť ruskej invázii.

Výmenou za svojich oslobodených bojovníkov Kyjev vydal Moskve 55 Rusov, ale aj prokremeľsky orientovaných Ukrajincov vrátane politika Viktora Medvedčuka. Ten je neraz označovaný ako Putinov kmotor, keďže ruský prezident je krstným otcom Medvedčukovej dcéry.

Na Ukrajine bol Medvedčuk obvinený z vlastizrady. V minulosti viedol stranu s názvom Opozičná platforma – Za život, ktorá mala priame väzby na Kremeľ. Ukrajinské úrady ju zakázali.

K spomínanej dlho očakávanej výmene zajatcov došlo 21. septembra - v deň, keď Putin v Rusku vyhlásil tzv. čiastočnú mobilizáciu a muži od 18 do 65 rokov začali dostávať povolávacie rozkazy.