Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Prestížnu literárnu Goncourtovu cenu získal Jean-Baptiste Andrea

Francúzsky spisovateľ Jean-Baptiste Andrea sa objavuje na balkóne reštaurácie Drouant po tom, čo v utorok 7. novembra 2023 v Paríži získal Goncourtovu cenu, najvyššie francúzske literárne ocenenie, za knihu „Veiller sur elle“. Foto: TASR/AP

K písaniu románov sa dostal až po štyridsiatke. Prvú knihu vydal v roku 2017. "Veiller sur elle" je jeho štvrtý román, má približne 600 strán.

Paríž 7. novembra (TASR) - Najvýznamnejšie francúzske literárne ocenenie v utorok udelili bývalému filmovému režisérovi Jeanovi-Baptistovi Andreovi. Goncourtovu cenu dostal za román "Veiller sur elle" (Stráž nad ňou) z temných rokov fašizmu v Taliansku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Andrea (52) sa v anglicky hovoriacom svete presadil dvoma dobre prijatými prekladmi - "Sto miliónov rokov a jeden deň" a "Diabli a svätí". Začínal ako scenárista a filmový režisér, nakrútil niekoľko filmov vrátane čiernej komédie "Veľké nič" z roku 2006.

K písaniu románov sa dostal až po štyridsiatke. Prvú knihu vydal v roku 2017. "Veiller sur elle" je jeho štvrtý román, má približne 600 strán.

"Chcel som napísať niečo väčšie ako to, čo som napísal predtým, opustiť všetky obmedzenia, ktoré som si pôvodne stanovil počas dvadsiatich rokov práce vo filme, ale ktoré som paradoxne stanovil aj pre svoje prvé tri romány," povedal koncom októbra pre rozhlasovú stanicu France Inter.

"Je to pocta Taliansku, krajine mojich predkov," dodal.

Goncourtovu cenu udeľujú od roku 1903, pričom víťaza porota tradične oznamuje v reštaurácii Drouant v centre Paríža. Okrem prestíže zaručuje autorovi aj zvýšenie predaja jeho kníh - za uplynulých 20 rokov v priemere na približne 400.000 výtlačkov. Medzi laureátov patria Marcel Proust či André Malraux.