Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prestrelka v Mukačeve: Niektoré autá mali české poznávacie značky

Na snímke policajt hliadkuje po útoku v Mukačeve v nedeľu 12. júla 2015. Foto: TASR/AP

V športovom klube vypukla v sobotu potýčka medzi členmi Pravého sektora a stúpencami Mychajla Laňa.

Praha 13. júla (TASR) - Stúpenci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor sa pri sobotňajšom útoku v meste Mukačevo na západe Ukrajiny prepravovali aj v autách s pražskými poznávacími značkami, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

Z videa zverejneného na YouTube je zrejmé, že využili najmenej tri. Jedno z nich je podľa databázy českej polície kradnuté.

Na videu z 11. júla je vidieť tri autá s českými poznávacími značkami - dva tmavé džípy (pod jedným z nich leží muž s prestrelenou hlavou) a biele audi s "kmotrovskou" poznávacou značkou 1AV6666.

Podľa policajnej databázy bolo po audi 1. mája vyhlásené pátranie. Auto má však podľa verejnej databázy bezpojisteni.cz stále platné povinné poistenie, a to už od roku 2010. Pri ďalších dvoch českých značkách, ktoré sú na videu, sa tento údaj nedá zistiť, napísal iDNES.cz.

Komu audi vyrobené v roku 2008 patrilo, nie je možné zistiť. Snímku auta zverejnili už v roku 2012 Lidovky.cz v článku o bezohľadných vodičoch - audi vtedy v rozpore s predpismi parkovalo na chodníku na pražskej Národnej triede.

V športovom klube v Mukačeve vypukla v sobotu potýčka medzi členmi Pravého sektora a stúpencami miestneho politika a ukrajinského poslanca Mychajla Laňa, ktorý patrí medzi oponentov radikálnych nacionalistov. Proti ozbrojencom Pravého sektora zasiahli aj ukrajinské bezpečnostné zložky, pričom vypukli ťažké boje za použitia automatických zbraní a granátometov. Pri prestrelke zahynuli dvaja členovia Pravého sektora a jeden civilista.


Ukrajina odvolala po streľbe v Mukačeve vedenie colníkov

tátna fiškálna služba Ukrajiny (DFS) odvolala v reakcii na sobotňajšie udalosti v Mukačeve kompletné vedenie tamojšieho colného úradu a avizovala, že uvoľnených predstaviteľov nahradia colníci z iných regiónov krajiny. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN.

Podľa rovnakého zdroja ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil šéfovi DFS Romanovi Nasyrovovi, aby uvoľnil všetkých colných zamestnancov na Zakarpatskej Ukrajine, a to od vedenia až po radových pracovníkov.

Predseda ukrajinskej vlády súčasne nariadil rezortu vnútra, aby dôsledne objasnil všetky okolnosti prestrelky a vyvodil z poznatkov trestnoprávne závery. Jeho apel sa týka tak možného zneužitia právomocí colníkmi, ako aj ich prípadnej účasti na pašovaní, o ktorom sa špekuluje v ukrajinských médiách.

Ukrajinský rezort vnútra označil medzičasom v Kyjeve za kľúčovú postavu sobotňajšej streľby bývalého, disciplinárne opakovane stíhaného a napokon uvoľneného príslušníka polície a aktuálne jedného z lídrov Pravého sektora Romana Stojku.