Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prestrelka v tábore Džanín si vyžiadala životy šiestich Palestínčanov

Pri prestrelke medzi palestínskymi radikálmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami, ktoré podnikli raziu v utečeneckom tábore Džanín v okupovanom Predjordánsku, prišli o život šiesti Palestínčania v utorok 7. marca 2023. Foto: TASR - AP

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej je medzi obeťami aj predpokladaný páchateľ nedávneho útoku na dvojicu mladých Izraelčanov pri palestínskom meste Huwwára.

Džanín 7. marca (TASR) — Pri prestrelke medzi palestínskymi radikálmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami, ktoré v utorok podnikli raziu v utečeneckom tábore Džanín v okupovanom Predjordánsku, prišli o život šiesti Palestínčania. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej je medzi obeťami aj predpokladaný páchateľ nedávneho útoku na dvojicu mladých Izraelčanov pri palestínskom meste Huwwára.

AFP uviedla, že po vstupe izraelských jednotiek do utečeneckého tábora Džanín svedkovia hlásili prestrelku s militantmi, keď izraelskí ozbrojenci obkľúčili jeden z domov.

Dvaja svedkovia podľa AFP povedali, že na budovu, v ktorej sa nachádzala skupina ozbrojených radikálov, boli vypálené rakety. Hlásili i streľbu v uliciach v iných častiach tábora.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení informovalo, že počas razie v Džaníne zahynulo šesť mužov, jeden vo veku 49 rokov a ostatní vo veku okolo 20 rokov. Ďalších 16 osôb bolo zranených, pričom dve z nich utrpeli vážne zranenia.

Nabíl abú Rudajná, hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, označil fakt, že izraelské jednotky použili pri útoku v Džaníne aj rakety, za akt totálnej vojny. Izraelskú vládu obvinil, že je "zodpovedná za túto nebezpečnú eskaláciu", ktorá môže viesť k vyostreniu situácie a zmareniu !všetkého úsilia zameraného na obnovenie stability" v regióne.

Razia izraelských zložiek v tábore Džanín sa uskutočnila v čase slávenia židovského sviatku purim a v atmosfére napätia v regióne, ktoré sa zvýšilo začiatkom roka, keď sa moci ujala jedna z najpravicovejších vlád v dejinách Izraela.

K zadržaniu podozrivých osôb došlo v utorok aj v meste Nábulus na Západnom brehu, kde armáda vstúpila do budovy v utečeneckom tábore Askar a podľa svedkov tam zatkla troch mužov.

Izraelské bezpečnostné zložky podnikli v posledných mesiacoch v utečeneckom tábore Džanín niekoľko razií, pričom sa zamerali aj na agentov militantnej skupiny Islamský džihád.