Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

PREVÁDZKOVALI MUČIAREŇ: Holandsko poslalo za mreže 11 členov gangu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa vyšetrovateľov plánoval rozbitý gang únosy veľmi starostlivo, s využitím pozorovacích tímov, a mal k dispozícii veľký počet zbraní, policajných uniforiem či nepriestrelných viest.

Brusel/Amsterdam 12. mája (TASR) - Jedenásť mužov z holandského podsvetia strávi jeden až deväť rokov pobytu za mrežami za svoju účasť na prevádzkovaní mučiarne, ktorú si zriadili v lodnom kontajneri umiestnenom na jednej dedine v provincii Severné Brabantsko. Informuje o tom spravodajský server DutchNews.nl.

Holanďania i medzinárodná verejnosť sa o kontajneri premenenom na mučiarenskú miestnosť dozvedeli v roku 2020, keď bol zadržaný zločinecký gang, ktorý v obci Wouwse Plantage v blízkosti juhoholandského mesta Roosendaal vlastnil sedem zvukotesných lodných kontajnerov.

Jeden z kontajnerov bola vybavený ako väzenská cela a v ďalšom polícia objavila "mučiareň" vybavenú dokonca zubárskym kreslom a popruhmi na obmedzovanie pohybu ľudí, ktorých gang "vypočúval".

Holandskej polícii sa lodné kontajnery vo Wouwse Plantage podarilo objaviť po zachytení šifrovaných správ služby EncroChat medzi členmi gangu. Prehliadka na mieste činu viedla k objavu väčšej truhlice, mrazničky, záhradných nožníc a plynových horákov, ktoré mohli byť používané na mučenie obetí.

Vedúcu zločineckej skupiny Roger P., prezývaný Piet Costa, bol z rozhodnutia amsterdamského súdu uväznený na 33 mesiacov za mrežami. To je navyše nad rámec 15-ročného väzenského trestu, ktorý zároveň dostal za pašovanie kokaínu vo veľkom meradle.

DutchNews.nl pripomenul rozhodnutia súdu, podľa ktorých sú členovia gangu vinní z rôznych zločinov vrátane prípravy na únos a mučenie členov konkurenčného gangu a ich rodín.

Obsah objavených kontajnerov a zachytené dešifrované správy medzi členmi gangu poskytli súdu dostatočné dôkazy na odsúdenie jeho členov. Medzi svedectvá na súde patrili aj zašifrované správy, ktoré hovoria o potrebe zaistiť dostatok popruhov na zviazanie obetí a tiež o potrebe zaistiť kliešte na prsty na rukách a nohách.

Podľa vyšetrovateľov plánoval rozbitý gang únosy veľmi starostlivo, s využitím pozorovacích tímov, a mal k dispozícii veľký počet zbraní, policajných uniforiem, dopravných značiek a nepriestrelných viest. Členovia gangu sa na súde obhajovali tvrdením, že lodné kontajnery mali pripravené iba na vystrašenie obetí a na pestovanie marihuany.