Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Prezident Biden neočakáva rýchlu dohodu o voľnom obchode s Britániou

Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a americký prezident Joe Biden počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone v utorok 21. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Podľa informácií britskej televízie BBC Londýn uvažuje o pripojení Spojeného kráľovstva k existujúcej severoamerickej dohode o voľnom obchode, známej pod skratkou USMCA.

Washington 22. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden nevyjadril veľké očakávania v otázke dosiahnutia postbrexitovej dohody o voľnom obchode medzi USA a Britániou. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Biden v utorok v Bielom dome prijal britského premiéra Borisa Johnsona. Ten pricestoval z New Yorku do Washingtonu vlakom. Americký prezident ešte pred začiatkom rozhovorov novinárom povedal, že budú "trošku" diskutovať aj o obchode.

Britská vláda po stretnutí uviedla, že obaja lídri "súhlasili s pokračovaním práce smerom k budúcej úplnej dohode o voľnom obchode". Boris Johnson však už skôr naznačil malé šance na dosiahnutie dohody. Podľa neho "Američania vyjednávajú veľmi tvrdo".

Podľa informácií britskej televízie BBC Londýn uvažuje o pripojení Spojeného kráľovstva k existujúcej severoamerickej dohode o voľnom obchode, známej pod skratkou USMCA. Agentúra DPA však v tejto súvislosti pripomenula, že pre USA rokovanie o obchodných záležitostiach s ostrovným kráľovstvom v tejto chvíli nie je "prioritou".