Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prezident Biden v súčasnosti neplánuje navštíviť Ukrajinu

Na archívnej snímke prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prvá dáma USA Jill Bidenová vo štvrtok odcestuje na päťdňovú cestu, v rámci ktorej plánuje navštíviť Rumunsko a Slovensko.

Washington 3. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v súčasnosti nemá v pláne odcestovať na Ukrajinu napriek tomu, že región v uplynulom období navštívili minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, minister obrany Lloyd Austin i predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Pre stanicu CNN to v pondelok uviedol Biely dom.

"A ako viete, naším cieľom je znovu otvoriť veľvyslanectvo, aby naši diplomati nielen cestovali tam a späť, ale aby boli prítomní v krajine, a viem, že prezident by veľmi rád navštívil Ukrajinu, ale nie, na žiadnych takýchto plánoch sa v súčasnosti nepracuje," povedala tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová na brífingu.

Ako ďalej naznačila, pred nadchádzajúcim ruským sviatkom Dňa víťazstva, ktorým si 9. mája Moskva pripomína víťazstvo nad nacistami v druhej svetovej vojne, oznámia Spojené štáty ďalšiu podporu Ukrajincov a Európanov. Podrobnosti však uviesť odmietla.

Ďalší predstavitelia pre CNN uviedli, že ruský prezident Vladimir Putin chce 9. mája oslavovať víťazstvo – nejakého druhu – vo svojej vojne na Ukrajine.

Prvá dáma USA Jill Bidenová vo štvrtok odcestuje na päťdňovú cestu, v rámci ktorej plánuje navštíviť Rumunsko a Slovensko. Pôjde o druhú zahraničnú cestu Bidenovej bez svojho manžela – po návšteve olympiády v Tokiu – a ďalší prejav solidárnosti americkej prvej dámy s Ukrajinou, píše agentúra AP. Prezident Joe Biden sa stretol s ukrajinskými utečencami v marci počas návštevy Poľska.