Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Bolsonaro má príznaky COVIDu-19, čaká na výsledky testu

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Brazília je po USA pandémiou druhým najviac zasiahnutým štátom na svete.

Rio de Janeiro 7. júla (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vykazuje príznaky ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom televízia CNN Brasil s tým, že hlava štátu čaká na výsledky testu.

Bolsonaro, ktorý mal v marci 65 rokov, uviedol, že má teplotu 38 stupňov a užíva prípravok proti malárii hydroxychlorochín. Urobili mu aj vyšetrenie pľúc magnetickou rezonanciou (MRI), ktoré nezistilo žiadne problémy.

Prezidenta najnovšie testovali na COVID-19 vo vojenskej nemocnici v hlavnom meste Brazília. Výsledok testu by mal byť známy v utorok okolo poludnia miestneho času.

Z dôvodu možného ochorenia Bolsonaro zrušil svoj program na zvyšok týždňa.

Bolsonaro už marci absolvoval tri testy na COVID-19 po tom, ako sa infikovali osoby v jeho blízkosti. Ich výsledky boli negatívne. Prezident ich musel zverejniť v máji, keď o to súdnou cestou požiadali noviny O Estado de S. Paulo.

Koronavírusovú pandémiu Bolsonaro od začiatku bagatelizoval a označil ju za "chrípočku". Pre nezhody s prezidentom ohľadom prístupu k pandémii odstúpili už dvaja ministri zdravotníctva.

Brazília je po USA pandémiou druhým najviac zasiahnutým štátom na svete. Podľa bilancie zverejnenej v pondelok ministerstvom zdravotníctva počet úmrtí prekročil hranicu 65.000 a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 1.623.284.