Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prezident Erdogan odsúdil útok Ruska na protureckých rebelov v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri útoky ruských lietadiel na pozície povstalcov na severozápade Sýrie prišlo v pondelok o život najmenej 78 bojovníkov z povstaleckej skupiny podporovanej Tureckom.

Ankara 28. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu rázne odsúdil Rusko za nálety na protureckých vzbúrencov v Sýrii, ktorý si vyžiadal najmenej 78 mŕtvych. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Erdogana útok Ruska na výcvikové stredisko sýrskych ozbrojených síl v provincii Idlib svedčí o tom, že Kremeľ nemá záujem o "trvalé prímerie v regióne," vyjadril sa v televíznom prejave najvyšší turecký predstaviteľ.

Pri útoky ruských lietadiel na pozície povstalcov na severozápade Sýrie prišlo v pondelok o život najmenej 78 bojovníkov z povstaleckej skupiny podporovanej Tureckom. Ich terčom bol výcvikový tábor frakcie Fajlak aš-Šám v blízkosti tureckých hraníc, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii. SOHR dodalo, že zranených bolo ďalších približne 90 ľudí.

Proturecká frakcia Fajlak aš-Šám na nálet reagovala zabitím najmenej 15 bojovníkov podporovaných Ruskom, uvádza SOHR. Fajlak aš-Šám je sunnitská islamská skupina, ktorá dlhodobo podporuje Turecko v jeho bojoch na území Sýrie. Z jej radov tiež pochádzajú protureckí žoldnieri, ktorí pôsobia v bojoch v Líbyi.

V Idlibe bola v roku 2018 na základe dohody Ruska a Turecka zriadená deeskalačná zóna, ktorá má chrániť civilné obyvateľstvo pred následkami intenzívnych bojov. V oblasti žijú približne tri milióny ľudí.

Turecko a Rusko začiatkom tohto roka uzavreli dohodu o prímerí, ktorou sa skončila ofenzíva sýrskeho režimu podporovaného Ruskom, počas ktorého o život prišlo viac ako 500 civilistov a z domu muselo odísť najmenej milión obyvateľov.