Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident federácie nemocníc Francúzska vyzval na povinné očkovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci svojej argumentácie Valletoux citoval výrok prezidenta Macrona z prejavu z 12. júla, v ktorom pripustil možnosť povinného očkovania.

Paríž 2. augusta (TASR) - Prezident Federácie nemocníc Francúzska (FHF) Frédéric Valletoux vyzýva na povinné očkovanie celej populácie proti infekčnej chorobe COVID-19 a nalieha na vedenie krajiny, aby k vakcinácii pristúpilo napriek odporu tábora antivaxerov a odporcov covidpasov. S výzvou prišiel Valletoux v čase, keď vo Francúzsku stúpajú počty infikovaných i hospitalizovaných s vážnym priebehom covidu, informovala v pondelok televízia BFM.

Valletoux vo svojom príspevku pre nedeľník Journal du Dimanche (JDD) privítal najnovšie opatrenia vlády prezidenta Emmanuela Macrona, ale upozornil, že "majú svoje limity". Domnieva sa tiež, že zdravotný preukaz - tzv. covidpas - bude "fungovať krátkodobo a nebude stačiť na dosiahnutie skutočnej kolektívnej imunity".

Z tohto dôvodu Vallentoux, ktorý je zároveň starostom mesta Fontainebleau v departemente Seine-et-Marne, vyzval vládu, aby prikročila k povinnému očkovaniu. Uznal pritom, že toto rozhodnutie môže exekutívu ohroziť, ale varoval, že "už si nemôžeme dovoliť luxus a robiť polovičaté opatrenia".

Povinná vakcinácia vo väčšom meradle by podľa jeho názoru umožnila spomaliť novú vlnu covidovej epidémie, a to najmä vzhľadom na infekčnejší delta variant koronavírusu SARS-CoV-2. Vyzval v tejto súvislosti, aby sa Francúzsko stalo "priekopníckou krajinou a iniciovalo globálne hnutie v prospech povinného očkovania".

V rámci svojej argumentácie Valletoux citoval výrok prezidenta Macrona z prejavu z 12. júla, v ktorom pripustil možnosť povinného očkovania, keď uviedol, že "v závislosti od vývoja situácie si nepochybne budeme musieť položiť otázku povinného očkovania pre všetkých Francúzov".

Ako informovala televízia BFM, počet pacientov hospitalizovaných s infekciou COVID-19, vrátane jednotiek intenzívnej starostlivosti, stúpol vo Francúzsku uplynulú nedeľu na 7581, pričom týždeň pred tým ich bolo 6843.

V sobotu - už tretí víkend po sebe - sa v rôznych mestách Francúzska konali demonštrácie proti plánu na sprísnenie opatrení v boji proti COVID-19 a rozšíreniu platnosti covidpasov, ktoré je možné získať na základe dokladu o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, prekonaní nákazy koronavírusom či negatívneho výsledku covidového testu.

Ministerstvo vnútra v noci na pondelok informovalo, že polícia na nich zadržala 72 osôb. Celkovo sa na protestoch zúčastnilo asi 200.000 ľudí, čo je najviac za posledné týždne.

Televízia BFM informovala, že sobotňajšie demonštrácie boli väčšinou pokojné, aj keď napr. v Paríži polícia proti účastníkom zasiahla slzotvorným plynom. Opäť však boli hlásené útoky na viacerých novinárov.

Francúzske médiá v pondelok informovali, že počet ľudí, ktorí dostali najmenej prvú dávku vakcíny, presiahol 41 miliónov.