Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

I. Gašparovič vidí riešenie ukrajinskej krízy v rokovaniach

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR

Ukrajina a Západ referendum považujú za protiústavné a odmietli uznať jeho výsledky, pričom mnohé štáty už uvalili na Rusko a proruských krymských politikov sankcie.

Bratislava 19. marca (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič naďalej považuje rokovania všetkých zainteresovaných strán za jediný prijateľný spôsob riešenia vzniknutých problémov na Ukrajine.

"Je presvedčený o tom, že v medzinárodných vzťahoch nie je možné akceptovať akékoľvek rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom, s princípmi Charty OSN, Helsinského záverečného aktu OBSE a ďalších medzinárodných zmlúv," uviedol jeho hovorca Marek Trubač vo vyhlásení, ktoré poskytol TASR.

Zopakoval, že Slovensko odsudzuje všetky kroky narúšajúce zachovanie územnej celistvosti, nezávislosti a suverenity Ukrajiny. "Slovensko principiálne neuznáva jednostranné a nelegitímne vyhlásenie nezávislosti tzv. Krymskej republiky a Sevastopoľa ani ich následné pričlenenie k Ruskej federácii," podčiarkol vo vyhlásení.

Krymskí voliči v nedeľňajšom (16. 3.) referende drvivou väčšinou hlasov odobrili pripojenie polostrova k Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin a krymskí predstavitelia na tomto základe podpísali v utorok 18. marca v Kremli zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopoľ ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie.

Ukrajina a Západ referendum považujú za protiústavné a odmietli uznať jeho výsledky, pričom mnohé štáty už uvalili na Rusko a proruských krymských politikov sankcie.