Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Prezident Guiney-Bissau rozpustil parlament

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Národné ľudové zhromaždenie pod rúškom poslaneckej imunity obhajovalo a chránilo poslancov podozrivých zo zločinov korupcie, zlého riadenia štátu a sprenevery, uviedol vo vyhlásení Embalo.

Bissau 16. mája (TASR) - Prezident Guiney-Bissau Umaro Sissoco Embalo v pondelok rozpustil národný parlament. Jedným z dôvodov je podľa neho korupcia zo strany poslancov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Národné ľudové zhromaždenie pod rúškom poslaneckej imunity obhajovalo a chránilo poslancov podozrivých zo zločinov korupcie, zlého riadenia štátu a sprenevery," uviedol vo vyhlásení Embalo.

Prezident odôvodnil rozpustenie parlamentu tiež "pretrvávajúcimi a neprekonateľnými rozdielmi" medzi Národným ľudovým zhromaždením a ostatnými zložkami štátnej správy.

Parlamentné voľby sa uskutočnia 18. decembra, dodal Embalo.

V Guinei-Bissau vládne politická nestabilita od získania nezávislosti od Portugalska v roku 1974. Embalo vo februári prežil plánovaný atentát pri neúspešnom pokuse o prevrat. Krajina dlhodobo zápasí s chudobou a korupciou a stala sa tiež tranzitnou trasou pre zásielky kokaínu z Južnej Ameriky smerujúce do Európy.