Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Prezident Klaus vymenoval Pavla Blažka za ministra spravodlivosti

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Petr Nečas (ODS) zdôvodnil Pospíšilovu výmenu manažérskym zlyhaním, pretože údajne nebol schopný dodržať vo svojom rezorte úsporný kurz kabinetu.

Praha 3. júla (TASR) - Český prezident Václav Klaus vymenoval dnes do funkcie ministra spravodlivosti Pavla Blažka.

Podpredseda ODS nahradil na čele rezortu Jiřího Pospíšila (ODS). Toho odvolali minulý týždeň. Premiér Petr Nečas (ODS) zdôvodnil Pospíšilovu výmenu manažérskym zlyhaním, pretože údajne nebol schopný dodržať vo svojom rezorte úsporný kurz kabinetu.

Klaus po vymenovaní zdôraznil, že nový minister by mal "zabrániť politizácii". Rezort podľa prezidenta preberá v neľahkej situácii, pričom bude potreba ho stabilizovať a konsolidovať.

Blažek zdôraznil, že slovám hlavy štátu rozumie. Dodal, že sa hlási k "ústavnému liberalizmu" a ctí si deľbu moci medzi moc výkonnú, súdnu a zákonodarnú.

Pospíšilovo bleskové odvolanie prekvapilo politikov i verejnosť. Bol dlhodobo jedným z najobľúbenejších ministrov a uznávala ho aj odborná verejnosť.

Okamžite sa preto objavili názory, že jeho odvolanie súvisí so zámerom najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana navrhnúť na pozíciu pražskej vrchnej štátnej zástupkyne Lenku Bradáčovú, ktorú si verejnosť spája predovšetkým s kauzou poslanca Davida Ratha.

Pospíšil ju vymenovať nestihol. Blažek v rozhovore pre Mladú frontu DNES zdôraznil, že nemá ani z ODS, ani od premiéra zadanie, ako má v tejto veci rozhodnúť. S Bradáčovou vraj principiálny problém nemá, ale musí sa s ňou osobne zoznámiť a chce si overiť "jej integritu".