Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Litvy podpísal zákon obmedzujúci práva nelegálnych migrantov

Na archívnej snímke prezident Litvy Gitanas Nauseda. Foto: TASR/AP

Litovská vláda vyhlásila začiatkom júla núdzový stav pre stúpajúci počet migrantov z Bieloruska.

Vilnius 21. júla (TASR) - Litovský prezident Gitanas Nauseda podpísal v stredu zákon obmedzujúci práva nelegálnych migrantov, informoval portál Meduza.io s odvolaním sa na spravodajský portál Delfi.lt.

Samotný prezident priznal, že zákon je "deravý" z hľadiska ľudský práv. Avšak aj taký zákon je podľa neho v súčasnej situácii lepší ako žiadna regulácia a "deravá" politika vo vzťahu k nelegálnej migrácii. Prezident však požiadal litovský parlament, aby zákon ešte dopracoval.

Ochrancovia ľudských práv však upozorňujú na to, že tento zákon robí narušovanie ľudských práv legálnym. Podľa právnikov je napríklad v rozopre s ústavou to, že migranti sa podľa tohto zákona nemôžu odvolať proti rozhodnutiu prvostupňového súdu.

Zákon tiež skracuje dobu na preverenie žiadosti o azyl. Cieľom skrátenia tohto konania je rýchle rozlíšiť ekonomických migrantov od ostatných, píše agentúra AFP.

Litovská vláda vyhlásila začiatkom júla núdzový stav pre stúpajúci počet migrantov z Bieloruska, s ktorým má 679 kilometrov dlhú hranicu. Litva tiež oznámila, že na hraniciach s Bieloruskom postaví plot v hodnote 42 miliónov eur, uvádza Meduza.

Litovské bezpečnostné zložky na hraniciach zadržali od začiatku roku 2228 osôb, čo je 27-krát viac ako za celý vlaňajší rok. Utečenci pritom prichádzajú prevažne z krajín Blízkeho východu a Afriky.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko koncom mája povedal, že jeho krajina už nebude migrantom brániť v prekračovaní západnej hranice smerom do EÚ. Vyhlásil to po uvalení sankcií EÚ v dôsledku májového presmerovania dopravného lietadla do Minska, kde zadržali bieloruského disidenta nachádzajúceho sa na jeho palube.