Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Macron bol slávnostne uvedený do funkcie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovorí počas svojej inaugurácie po znovuzvolení v Elyzejskom paláci 7. mája 2022 v Paríži. Foto: TASR/AP

Na Macronovej inaugurácii sa zúčastnilo niekoľko stoviek hostí, medzi inými aj bývalí prezidenti Nicolas Sarkozy a Francois Hollande.

Paríž 7. mája (TASR) - Staronový francúzsky prezident Emmanuel Macron bol v sobotu slávnostne uvedený do druhého funkčného obdobia. Jeho oficiálna inauguračná ceremónia sa konala v Elyzejskom paláci. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Prezidenta uviedol do úradu predseda Ústavnej rady Laurent Fabius. Na Macronovej inaugurácii sa zúčastnilo niekoľko stoviek hostí, medzi inými aj bývalí prezidenti Nicolas Sarkozy a Francois Hollande.

"Sľubujem, že vytvorím planétu, ktorá bude lepšia pre život a Francúzsko, ktoré bude fungujúcejšie a silnejšie," povedal Macron v rámci svojho inauguračného prejavu. Staronový francúzsky prezident zároveň prisľúbil "novú metódu" vládnutia.

Náčelník generálneho štábu francúzskej armády Francois Lecointre (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron podpisuje dokumenty počas inaugurácie za prezidenta po znovuzvolení v Elyzejskom paláci 7. mája 2022 v Paríži.
Foto: TASR/AP


Macron bol v druhom kole aprílových prezidentských volieb opätovne zvolený s podporou 58,5 percenta a získal tak druhý päťročný mandát hlavy štátu. Vo voľbách zvíťazil nad krajne pravicovou protikandidátkou Marine Le Penovou, ktorú porazil aj pred piatimi rokmi.

Macron sa stal prvým prezidentom, ktorý získal druhé volebné obdobie od roku 2002, keď opätovne zvíťazil Jacques Chirac.