Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezident Malawi vyhlásil pre vyčíňanie cyklóny Freddy stav katastrofy

Muž v Malawi stojí pred domom, ktorý zničila tropická cyklóna Freddy. Foto: TASR/AP

V južnej časti Malawi vyvolali silné dažde ničivé povodne. Počasie si v tejto krajine juhovýchodnej Afriky vyžiadalo najmenej 66 ľudských životov.

Blantyre 13. marca (TASR) - Prezident Malawi Lazarus Chakwera v pondelok vyhlásil stav katastrofy vo viacerých južných okresoch po tom, ako krajinu zasiahla tropická cyklóna Freddy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V južnej časti Malawi vyvolali silné dažde ničivé povodne. Počasie si v tejto krajine juhovýchodnej Afriky vyžiadalo najmenej 66 ľudských životov. Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je mesto Blantyre, povodne tam zničili aj desiatky domov.

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie. Počas víkendu zasiahla Mozambik, kde silný vietor strhával strechy budov a intenzívny dážď vyvolal povodne.

Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) ide historicky o jednu z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli. Africký kontinent zasiahla za uplynulé týždne už druhýkrát. Freddy sa s veľkou pravdepodobnosťou stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku meteorologických záznamov.