Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža prišiel do Kyjeva

Ženy kráčajú okolo trosiek zo zničených obchodov po ruskom bombardovaní v Kyjeve 15. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Maurera po intenzívnych virtuálnych rokovaniach s ruskou a ukrajinskou vládou sú dôležité aj osobné kontakty s cieľom porozumieť situácii a poskytovať "nestrannú humanitárnu pomoc".

Ženeva 16. marca (TASR) - Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer pricestoval v stredu do Kyjeva na plánovanú päťdňovú návštevu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Maurer v tejto súvislosti poukázal na "obrovské utrpenie civilného obyvateľstva" na Ukrajine. Podľa neho po intenzívnych virtuálnych rokovaniach s ruskou a ukrajinskou vládou sú dôležité aj osobné kontakty s cieľom porozumieť situácii a poskytovať "nestrannú humanitárnu pomoc". Dodal, že pokračuje v pravidelnom dialógu aj s ruskými vládnymi predstaviteľmi.

Šéf MVČK požaduje väčšiu ochranu pre civilistov na Ukrajine. Podľa vlastných slov "opatrne dúfa", že MVČK získa prístup aj k ukrajinským a ruským zajatcom.

OSN potvrdila pri ruskej invázii na Ukrajinu smrť 1663 civilistov. Pripúšťa však, že toto číslo môže byť výrazne vyššie. Pred vojnou na Ukrajine utiekli už viac ako tri milióny ľudí.