Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prezident Napolitano zložil prísahu pre historické 2. funkčné obdobie

Giorgio Napolitano Foto: TASR/AP

Napolitano v tvrdom prejave pred rozhádanými politickými stranami vyhlásil, že sa musia bezodkladne dohodnúť na vytvorení vlády.

Rím 22. apríla (TASR) - Taliansky novozvolený prezident Giorgio Napolitano začne v utorok "rýchle série" stretnutí zamerané na vytvorenie vlády, aby sa už ukončila dvojmesačná politická patová situácia.

Oznámil to dnes prezidentov úrad, informovala tlačová agentúra Reuters.

Napolitano (87), ktorý dnes už skôr zložil slávnostnú prezidentskú prísahu pre druhé funkčné obdobie, sa stretne s predsedami oboch komôr parlamentu a s predstaviteľmi politických strán. Overí si, či sa od predchádzajúcich konzultácií zmenili ich postoje.

Taliansko nie je schopné vytvoriť vládu od februárových parlamentných volieb, v ktorých žiadne politické zoskupenie nezískalo väčšinu v parlamente a nie je teda schopné samo vládnuť.

Napolitano sa stal vôbec prvým talianskym prezidentom, ktorý bude slúžiť aj druhé funkčné obdobie. Napriek túžbe odísť do dôchodku ho cez víkend zvolili za hlavu štátu. Politické strany sa totiž nedokázali dohodnúť na jeho nástupcovi a on nakoniec s kandidatúrou súhlasil.

Novozvolený prezident dnes v tvrdom inauguračnom prejave pred rozhádanými politickými stranami v parlamente vyhlásil, že sa musia bezodkladne dohodnúť na vytvorení vlády. Viackrát zaútočil na strany za to, že ich konflikt je nekonečný a že nedokážu po februárových parlamentných voľbách dosiahnuť dohodu. Prezident uviedol zákonodarcom, že za súčasných okolností je možná jedine široká koalícia a že musia okamžite vytvoriť vládu, schopnú získať dôveru pri hlasovaní v oboch komorách parlamentu.