Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident Napolitano by mal svedčiť v procese s mafiou

Giorgio Napolitano Foto: TASR/AP

Prezient by mal svedčiť v procese o údajnej tajnej dohode o neútočení medzi šéfmi mafie a vysokopostavenými predstaviteľmi štátu.

Rím 17. mája (TASR) - Talianska prokuratúra chce, aby prezident Giorgio Napolitano svedčil v dôležitom procese o údajnej tajnej dohode o neútočení, ktorú mali uzavrieť šéfovia mafie s vysokopostavenými štátnymi predstaviteľmi.

Zoznam svedkov zostavila prokuratúra a musí ho ešte schváliť súd. Zahŕňa aj ďalšie známe osobnosti, ako sú Napolitanov predchodca Carlo Azeglio Ciampi či predseda Senátu, bývalý protimafiánsky prokurátor Pietro Grasso, uviedla dnes agentúra DPA.

Sudcovia majú zvážiť obvinenia, že polícia a politici rokovali so sicílskou mafiou, aby zastavila útoky, ktoré začala v roku 1992, výmenou za skrátenie väzenských trestov pre vyše 300 uväznených mafiánov.

Prvé pojednávanie by sa malo uskutočniť v Palerme 27. mája.

Súdiť majú aj Berlusconiho kľúčového spojenca

Medzi obžalovanými sú bývalý minister vnútra Nicola Mancino, kľúčový spojenec expremiéra Silvia Berlusconiho Marcello Dell'Utri, ktorý už bol v súvislosti s mafiou odsúdený, traja bývalí policajní predstavitelia a štyria uväznení šéfovia mafie.

Napolitano bol predsedom dolnej komory parlamentu v rokoch 1992-1994, kedy sa údajné rokovania medzi šéfmi mafie a štátnymi predstaviteľmi uskutočnili. Nie je jasné, či dohodu nakoniec uzavreli.

Napolitana kritizovali za to, že hovoril o prípade s Mancinom v telefonátoch koncom roka 2011 a začiatkom roka 2012. Ich telefonáty polícia odpočúvala, ale nahrávky musela zničiť, pretože na prezidenta sa vzťahuje imunita pred trestným stíhaním.