Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prezident Pobrežia Slonoviny predložil kandidatúru do ďalších volieb

Alasanne Ouattara, archívne foto Foto: TASR/AP/Rebecca Blackwell

Alassane Ouattara uviedol, že chce, aby výsledky volieb akceptovali všetci obyvatelia.

Abidjan 6. augusta (TASR) - Prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara v stredu oznámil, že sa v októbrových prezidentských voľbách bude opäť uchádzať o post najvyššieho predstaviteľa krajiny, informovala agentúra AP.

Ouattara predložil kandidatúru do volieb, ktoré sa budú konať 25. októbra. Mnohí dúfajú, že budú na rozdiel od hlasovania v roku 2010 pokojné. Úradujúci prezident uviedol, že chce, aby výsledky volieb akceptovali všetci obyvatelia.

Pobrežie Slonoviny upadlo do krízy v roku 2010 po tom, ako bývalý prezident Laurent Gbagbo odmietol prijať svoju porážku zo strany Ouattaru. Pri následných povolebných násilnostiach vtedy zomrelo viac než 3000 ľudí.

Od nástupu Ouattaru do funkcie hlavy štátu zaznamenala táto západoafrická krajina prudký rozmach hospodárstva, cestnej siete a nemocníc. Ouattara je favoritom i v nadchádzajúcich voľbách.

Bývalý prezident Henri Konan Bédié, ktorý v prvom kole plebiscitu z roku 2010 skončil tretí a následne podporil Ouattaru, požiadal svoju stranu, aby Ouattaru podporila aj tentoraz. Gbagbova strana je v tomto ohľade nejednotná.