Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Prezident Pavel chce napraviť vzťahy so Senátom

Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil pózujú v budove Senátu. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Horná komora má s prezidentským úradom podľa Pavla mnoho spoločného. Úlohou oboch týchto ústavných inštitúcií je vyvažovať, korigovať, kontrolovať, ale niekedy aj brzdiť či motivovať.

Praha 30. marca (TASR) - Český prezident Petr Pavel vo štvrtok vystúpil s prejavom v Senáte Parlamentu ČR. Vyhlásil, že chce napraviť vzťahy medzi prezidentským úradom a hornou komorou českého parlamentu, aby boli založené na vzájomnom rešpekte k ich ústavným rolám. Jeho predchodca Miloš Zeman nebol v Senáte parlamentu takmer deväť rokov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Medzi mojimi cieľmi v prezidentskom úrade je prispievať k zlepšeniu politickej kultúry v našej krajine," povedal Pavel s tým, že návšteva Senátu je jedným z prvých krokov týmto smerom.

Horná komora má s prezidentským úradom podľa Pavla mnoho spoločného. Úlohou oboch týchto ústavných inštitúcií je vyvažovať, korigovať, kontrolovať, ale niekedy aj brzdiť či motivovať. "Obe naše inštitúcie hrajú rolu poistky v politickom systéme, dokonca aj dôležitej poistky demokracie," dodal. Senát je podľa neho protiváhou k Poslaneckej snemovni, ktorá je hlavným politickým bojiskom.

"Je mi veľkou cťou, že môžem po ôsmich rokoch, desiatich mesiacoch a jednom dni privítať v rokovacej sále českého Senátu prezidenta republiky," povedal predseda hornej komory parlamentu Miloš Vystrčil.

Návštevu Pavla na rokovaní Senátu označil za návrat k ústavnosti, k normálnej politickej kultúre a k prospešnej spolupráci pre Česko. Ak má krajina fungovať, je podľa Vystrčila dôležité, aby v štáte spolupracovali všetky zložky moci. Dodal, že Senát je na spoluprácu pripravený.

"Verím, že moje vzťahy so Senátom budú otvorené, korektné a vedené snahou nachádzať spoločné riešenia," zdôraznil český prezident a dodal, že Senát opäť navštívi skôr než za osem rokov.

Pavel navštívil Senát na začiatku februára, keď ešte nebol oficiálne v úrade. Prvýkrát sa tam stretol so štyrmi najvyššími ústavnými činiteľmi. Vtedy prisľúbil, že po inaugurácii sa zúčastní aj na schôdzi senátorov.

Jeho predchodca Miloš Zeman bol v Senáte naposledy v roku 2014. Hornú komoru považoval za zbytočnú inštitúciu a opakovane ju kritizoval. Kritika však prichádzala aj zo Senátu smerom k prezidentovi a jeho kontroverzným výrokom.