Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Pobrežia Slonoviny omilostil predchodcu Laurenta Gbagba

Alasanne Ouattara, archívne foto Foto: TASR/AP/Rebecca Blackwell

V roku 2010, po desiatich rokoch pri moci, Gbagbo neuznal svoju porážku v prezidentských voľbách a odmietol odovzdať funkciu ich víťazovi Ouattarovi.

Abidjan 7. augusta (TASR) — Prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara udelil milosť svojmu predchodcovi Laurentovi Gbagbovi, ktorý bol odsúdený na 20 rokov väzenia za vyvolanie politických nepokojov. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Ouattara v prejave pri príležitosti 62. výročia nezávislosti Pobrežia Slonoviny oznámil, že Gbagba omilostil prezidentským dekrétom "v záujme sociálnej súdržnosti". Finančné prostriedky, ktoré má 77-ročný exprezident uložené v banke, budú odblokované a budú mu opäť vyplácať jeho dôchodok.

Na slobodu sa dostanú aj dvaja Gbagbovi spolupracovníci, ktorí boli odsúdení za podiel na politických nepokojoch v roku 2011.

V roku 2010, po desiatich rokoch pri moci, Gbagbo neuznal svoju porážku v prezidentských voľbách a odmietol odovzdať funkciu ich víťazovi Ouattarovi. Pri následných nepokojoch zahynulo viac ako 3000 ľudí.

Gbagbo bol nakoniec zosadený. V apríli 2011 ho zatkli na severe Pobrežia Slonoviny a neskôr bol vydaný Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu. Do vlasti sa vrátil v júni po tom, čo ho ICC oslobodil spod obvinení zo zločinov proti ľudskosti.

Súd v Pobreží Slonoviny odsúdil Gbagba v neprítomnosti v roku 2018 na 20 rokov väzenia za vyrabovanie západoafrickej centrálnej banky (BCEAO) počas nepokojov. Po jeho omilostení je tento trest odňatia slobody neplatný.