Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bulharský prezident Radev smeruje k obhájeniu volebného víťazstva

Na archívnej snímke bulharský prezident Rumen Radev. Foto: TASR - Martin Baumann

Radev ako bývalý bojový pilot Severoatlantickej aliancie prisľúbil, že ak bude opätovne zvolený za prezidenta, udrží svoju krajinu v NATO, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Sofia 21. novembra (TASR) - Bulharský prezident Rumen Radev je na ceste obhájiť svoj úrad v druhom kole nedeľňajších volieb novej hlavy štátu. Vyplýva to z predbežných prieskumov verejnej mienky, informovala tlačová agentúra AFP.

Radev s podporou niekoľkých strán vystupujúcich za zmenu, ktorú presadzoval už vo svojom prvom volebnom období, na základe údajov troch spoločností zameraných na prieskum verejnej mienky získal 63-65 percent odovzdaných hlasov.

Približne 13.000 volebných miestností sa otvorilo o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ), ďalších 750 hlasovacích miest bolo sprístupnených v 68 krajinách na celom svete. Právo voliť prezidenta malo približne 6,7 milióna bulharských občanov.

O najvyšší úrad v krajine bojujú dvaja kandidáti - úradujúci prezident Rumen Radev (58) podporovaný Bulharskou socialistickou stranou (BSP), ako aj niekoľkými ďalšími politickými zoskupeniami, a rektor Sofijskej Univerzity Anastas Gerdžikov (58), ktorého podporuje bývalá vládna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB).

Obaja kandidáti si v prvom kole prezidentských volieb 14. novembra zaistili najväčšiu podporu voličov: 49,4 percenta voličov dalo hlas Radevovi, zatiaľ čo Gerdžikova podporilo 22,8 percenta voličov. Ak chce niektorý z prezidentských kandidátov zvíťaziť, musí získať jednoduchú väčšinu hlasov.

Voľby monitoruje zhruba 4000 pozorovateľov. Volebné miestnosti sa uzatvorili o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ). Vzhľadom na covidovú pandémiu sa počas hlasovania musel dodržiavať sociálny odstup. Povinné boli aj rúška a dezinfekcia rúk.

Radev ako bývalý bojový pilot Severoatlantickej aliancie prisľúbil, že ak bude opätovne zvolený za prezidenta, udrží svoju krajinu v NATO, dopĺňa tlačová agentúra AP. Radev však zároveň trvá na pragmatických vzťahoch Bulharska s Ruskom, ako aj na stiahnutí sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu.

Gerdžikov ako neochvejný zástanca prozápadnej orientácie Bulharska sa zaviazal zjednotiť národ, zlepšiť právny poriadok a pracovať na lepších obchodných príležitostiach.