Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Si Ťin-pching odsúdil údajné USA vedené potláčanie Číny

Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching dodal, že Čína musí "mať odvahu bojovať, keďže krajina čelí hlbokým a zložitým zmenám na domácej i medzinárodnej scéne", uvádza sa v prejave k delegátom CPPCC.

Peking 7. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v prejave na výročnom kongrese Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia (CPPCC) v Pekingu v noci na utorok odsúdil Spojenými štátmi vedené "potláčanie Číny", informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

"Západné krajiny vedené Spojenými štátmi zaviedli všestranné obmedzenie, obkľúčenie a potláčanie Číny, čo prinieslo bezprecedentné závažné výzvy pre rozvoj našej krajiny," citovala čínskeho prezidenta tamojšia tlačová agentúra Sinchua.

Šesťdesiatdeväťročný čínsky vodca, ktorý sa pripravuje na začatie tretieho po sebe idúceho funkčného obdobia, uviedol, že posledných päť rokov bolo pretkaných novými prekážkami, ktoré ohrozujú ekonomický rast Číny.

Si Ťin-pching dodal, že Čína musí "mať odvahu bojovať, keďže krajina čelí hlbokým a zložitým zmenám na domácej i medzinárodnej scéne", uvádza sa v prejave k delegátom CPPCC.

Peking a Washington mali v uplynulých rokoch nezhody okrem iných v otázkach obchodu či ľudských práv, pripomína AFP.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa však minulý mesiac ešte viac zhoršili po tom, čo USA zostrelili čínsky balón, o ktorom tvrdili, že bol využívaný na špionážne účely – čo Peking rozhodne popiera.

Vysokopostavení americkí predstavitelia tiež opakovane varovali, že Čína môže v ďalších rokoch vojensky vtrhnúť na ostrov Taiwan a pokúsiť sa ho ovládnuť.

Incident s balónom viedol aj k odloženiu plánovanej cesty amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Pekingu na schôdzku, na ktorej sa malo rokovať o celom rade závažných otázok.