Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident sa v Timbuktu poďakoval vojakom za dobytie mesta

Francúzsky prezident Francois Hollande osobne poďakoval vojakom v starobylom meste Timbuktu v Mali. Foto: TASR/AP Photo

Upozornil však, že vojna ešte zďaleka nie je skončená.

Accra/Bamako 2. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande osobne pozdravil dnes vojakov svojej krajiny v starobylom meste Timbuktu v Mali.

Vo svojom príhovore, ktorému sa prizerali tisíce nadšených obyvateľov mesta oslobodeného tento týždeň z područia islamistických povstalcov, Hollande poďakoval vojakom a zároveň ich upozornil, že "vojna ešte zďaleka nie je skončená".

"Budeme pokračovať v podpore Malijčanov, aby dokončili svoje ťaženie na severe. Nemienime sa však len prizerať," uviedol francúzsky prezident podľa miestnej televízie bfm.

Francúzsko odštartovalo vzdušné útoky proti vzbúrencom v Mali 11. januára na žiadosť malijskej prechodnej vlády obávajúcej sa postupu povstalcov ovládajúcich sever krajiny k hlavnému mestu Bamako.

Ako podľa agentúry DPA upozornil osobitný poradca generálneho tajomníka OSN pre zabránenie genocídy Adama Dieng, konflikt v Mali sprevádzajú znepokojujúce informácie o cielených útokoch malijskej armády voči civilistom z niektorých etník najmä Tuarégov a Arabov. "Som znepokojený správami o tom, že ozbrojené sily si najali militantov z niektorých skupín, aby uskutočnili útoky namierené proti etnickým a národnostným skupinám na severe Mali," uviedol Dieng.

Francúzsky líder má dnes na programe stretnutie v Bamaku s dočasným malijským prezidentom Dioncoundom Traorém. Témou bude tiež politický dialóg o boji proti terorizmu. Hollanda sprevádzajú okrem iných francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius a minister obrany Jean-Yves Le Drian.