Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Americký prezident sa zúčastní konferencie o pomoci Libanonu

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V nedeľu budeme mať konferenčný hovor s prezidentom Macronom, libanonskými predstaviteľmi a ďalšími lídrami z rozličných častí sveta, napísal Trump.

Washington 8. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump uviedol, že sa v nedeľu zúčastní medzinárodnej telekonferencie, ktorej témou bude organizácia pomoci pre Libanon. V libanonskej metropole Bejrút došlo totiž v utorok k mohutnému výbuchu, ktorý zničil časť mesta a vyžiadal si životy viac ako 150 ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

"Každý chce pomôcť," napísal v piatok Trump na Twitteri po telefonickom rozhovore s hlavným organizátorom konferencie francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"V nedeľu budeme mať konferenčný hovor s prezidentom Macronom, libanonskými predstaviteľmi a ďalšími lídrami z rozličných častí sveta," napísal Trump.

Výbuch v bejrútskom prístave podľa všetkého spôsobilo vznietenie 2750 ton dusičnanu amónneho — chemikálie používanej pri výrobe výbušnín a hnojív —, ktorý bol v prístave skladovaný od roku 2013, po vyložení zo skonfiškovanej nákladnej lode. Ničivá explózia si vyžiadala životy najmenej 154 ľudí a spôsobila obrovské materiálne škody.