Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Prezident Zelenskyj odvolal ministra obrany Reznikova

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa dostupných informácií sú príčinou výmeny na poste ministra obrany opakujúce sa škandály v tomto rezorte vrátane korupčných.

Kyjev 3. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ministra obrany Olexija Reznikova. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Namiesto Reznikova bude ministerstvo obrany viesť Rustem Umerov, vyhlásil Zelenskyj vo svojom príhovore strímovanom v nedeľu na sociálnych sieťach.

"Olexij Reznikov prešiel viac ako 550 dňami totálnej vojny. Som presvedčený, že ministerstvo potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom. Teraz by mal ministerstvu šéfovať Rustem Umerov. Očakávam, že parlament túto kandidatúru podporí," povedal Zelenskyj s tým, že Umerovovu nomináciu predloží Najvyššej rade hneď na budúci týždeň.

Umerov je ukrajinský politik a podnikateľ, investor a filantrop krymskotatárskeho pôvodu. V poslednom období šéfoval Fondu štátneho majetku (SPFU). Na tento post prišiel v septembri roku 2022 z parlamentu, kde bol poslancom frakcie Hlas.

Informácia, že na Ukrajine dôjde k výmene ministra obrany, sa objavila 31. augusta. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Jaroslava Železňaka by sa Reznikov mal stať veľvyslancom v Spojenom kráľovstve.

Podľa dostupných informácií sú príčinou výmeny na poste ministra obrany opakujúce sa škandály v tomto rezorte vrátane korupčných. Prezidentská kancelária preto na miesto ministra hľadala človeka s dobrou povesťou, medzinárodnými konexiami a dobrými manažérskymi schopnosťami, uviedli nemenované zdroje v ukrajinskom parlamente.

Zdroje dodali, že Umerov má veľmi dobré kontakty v arabských štátoch - v marci tohto roku sprevádzal prvú dámu Olenu Zelenskú na návšteve Spojených arabských emirátov (OAJ) a v máji bol členom delegácie ukrajinského prezidenta na návšteve v Saudskej Arábii.