Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Zelenskyj vymenil veliteľa územných obranných síl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Sily územnej obrany pomáhajú ukrajinskej armáde brániť krajinu vo vojne rozpútanej Ruskom 24. februára, pripomína Reuters.

Kyjev 16. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po takmer troch mesiacoch vojny proti Rusku bez uvedenia dôvodu nahradil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU). V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Zelenskyj za veliteľa síl územnej obrany vymenoval generálmajora Ihora Tancjuru, ktorý na tomto poste vystrieda Jurija Haluškina.

Sily územnej obrany pomáhajú ukrajinskej armáde brániť krajinu vo vojne rozpútanej Ruskom 24. februára, pripomína Reuters.

Ministerstvo obrany označilo Tancjuru za skúseného dôstojníka, ktorý bol predtým náčelníkom štábu ukrajinských pozemných síl. Zároveň uviedlo, že územné obranné sily sa od svojho vzniku krátko po začiatku ruskej invázie rýchlo rozrástli a zohrávajú dôležitú úlohu v konflikte s Ruskom.

"Explozívne zväčšenie celej štruktúry, predovšetkým v podmienkach intenzívneho boja, je obrovskou skúsenosťou, s chybami a úspechmi. Sú zaznamenané úspechy a, žiaľ, aj straty," napísal rezort obrany vo vyhlásení.

Ministerstvo v pondelok pri inej príležitosti oznámilo, že prápor Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU) postúpil až na štátne hranice s Ruskom, keď zahnal ruské sily útočiace na severovýchodné ukrajinské mesto Charkov.