Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Prezident ČR Zeman možno nedostane od vlády peniaze na cestu do Moskvy

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ČT24 jeden z koaličných partnerov, KDÚ-ČSL, pred zajtrajším rokovaním vlády naznačila, že ak je súčasťou plánovanej cesty účasť na vojenskej prehliadke, jej preplatenie nepodporí.

Praha/Bratislava 7. apríla (Teraz.sk) - Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi možno vláda nepreplatí plánovanú cestu do Moskvy na oslavy 70. výročia víťazstva nad fašizmom. Informuje o tom dnes televízia ČT24.

Jeden z koaličných partnerov, KDÚ-ČSL, podľa televízie naznačil, že ak bude súčasťou cesty účasť na kontroverznej vojenskej prehliadke, preplatenie prezidentovej cesty nepodporí. "Predpokladám, že sa zdržíme," poznamenal pre ČT24 Pavel Bélobrádek (KDÚ-ČSL) na margo zajtrajšieho postoja členov vlády za jeho stranu. Dodal však, že z dokumentov zatiaľ nie je jasné, či bude súčasťou prezidentovej cesty aj účasť na vojenskej prehliadke alebo nie.

Ak by vláda prezidentovi cestu v hodnote 660.000 českých korún nepreplatila, išlo by pravdepodobne o precedens. Financovanie cesty by v takom prípade musela riešiť prezidentova kancelária.



Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová sa osláv zúčastní, príde však na ne až deň po prehliadke a padlých vojakov si uctí položením venca kvetov k hrobu neznámeho vojaka.

V Českej republike pritom ešte doznieva výmena názorov medzi prezidentom Zemanom a americkým veľvyslancom v ČR Andrewom Schapirom. Americký diplomat označil rozhodnutie prezidenta zúčastniť sa 9. mája osláv za nesprávne. Zeman bude podľa neho jediným štátnikom z Európskej únie, ktorý sa zúčastní na oslavách. Česká hlava štátu následne v rozhovore pre Parlamentní listy uviedla, že Schapiro má dvere na Pražský hrad zatvorené.

"Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánu svojich zahraničných ciest žiadnym veľvyslancom," reagoval Zeman.



Podľa hovorcu českého prezidenta Jiřího Ovčáčka Zemanove slová neznamenajú, "že by sa pán veľvyslanec nemohol zúčastňovať na spoločenských akciách organizovaných na Hrade". V najbližšej dobe sa však nepočíta s bilaterálnym stretnutím.