Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman odsúdil vraždenie civilistov na Ukrajine

Na archívnej snímke Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Podľa rezortu diplomacie Českej republiky ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Praha 4. apríla (TASR) – Český prezident Miloš Zeman odsudzuje vraždenie civilných obyvateľov na Ukrajine ako vojnový zločin. Podľa vlastných slov dúfa, že toto vraždenie bude potrestané medzinárodným súdom, uviedol v nedeľu Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Vraždenie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi v meste Buča v nedeľu odsúdilo aj ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky a tamojší politici vrátane premiéra Petra Fialu. Podľa rezortu diplomacie ČR ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Česká diplomacia sa spoločne so spojencami bude zasadzovať o to, aby všetci zodpovední boli potrestaní," dodal český rezort diplomacie na sociálnej sieti.

Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach. Ruské ministerstvo obrany označilo takéto správy za provokáciu a podvrh.