Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman otvoril na Vítkove oslavy 95. výročia vzniku ČSR

Miloš Zeman Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Slávnostný akt, na ktorom ho sprevádzali viacerí poprední politici a predstavitelia armády, trval 30 minút.

Praha 28. októbra (TASR) - Oslavy 95. výročia založenia samostatného Československa otvoril dnes predpoludním český prezident Miloš Zeman v Prahe na vrchu Vítkov položením venca k jazdeckej soche Jana Žižku. Informoval spravodajský server Novinky.cz.

Slávnostný akt, na ktorom ho sprevádzali viacerí poprední politici a predstavitelia armády, trval 30 minút. Spolu s vojnovými veteránmi a občanmi si uctili pamiatku padlých minútou ticha, ktorú zavŕšili tri čestné salvy z pušiek.

Zemana sprevádzali predseda Senátu Milan Štěch, premiér Jiří Rusnok, minister obrany Vlastimil Picek, primátor hlavného mesta Prahy Tomáš Hudeček a náčelník generálneho štábu Petr Pavel.

Prezident sa potom vrátil na Pražský hrad, kde krátko po poludní slávnostne zložili prísahu noví vojaci. O 16.00 h položí prezident kyticu kvetov k soche prvého prezidenta ČSR T.G. Masaryka na Hradčanoch.

Oslavy vzniku samostatného Československa vyvrcholia večer udeľovaním štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade, ktoré vyvolalo kontroverziu. Viacerí pozvaní svoju účasť odmietli. Napríklad v nedeľu informoval o svojom rozhodnutí neprevziať vysoké štátne vyznamenanie hudobník Vladimír Mišík, ktorý ho zdôvodnil rastúcou nevôľou z niektorých rozhodnutí prezidenta.