Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prezidenta Bolsonara už prepustili z nemocnice

Na archívnej snímke z 27. januára 2022 brazílsky prezident Jair Bolsonaro prichádza na omšu na pamiatku jeho zosnulej matky Olindy Bonturiovej Bolsonarovej v brazílskom hlavnom meste Brazília. Foto: TASR/AP

V januári bol Bolsonaro dva dni hospitalizovaný v nemocnici v Sao Paule s čiastočnou nepriechodnosťou čriev. S rovnakým problémom ho do nemocnice prijali aj vlani v polovici júla.

Brazília 29. marca (TASR) - Brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara (67) prepustili v utorok ráno z vojenskej nemocnice v hlavnom meste Brazília, kde strávil noc po tom, čo sa necítil dobre. Informoval o tom brazílsky minister pre komunikácie Fábio Faria, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Prezident je už mimo nemocnice a má sa veľmi dobre," napísal na Twitteri Faria. Bolsonaro mal počas pobytu v nemocnici podstúpiť testy.

Bolsonaro, ktorý sa v októbrových voľbách uchádza o znovuzvolenie na post hlavy štátu, sa mal v pondelok zúčastniť na politickom stretnutí Brazílskej republikánskej strany, avšak na zhromaždení sa pre zdravotné ťažkosti neobjavil.

V januári bol Bolsonaro dva dni hospitalizovaný v nemocnici v Sao Paule s čiastočnou nepriechodnosťou čriev. S rovnakým problémom ho do nemocnice prijali aj vlani v polovici júla. Pod dohľadom lekárov zostal vtedy štyri dni, avšak nepodstúpil operačný zákrok.

V dôsledku bodného zranenia brucha, ktoré utrpel počas predvolebnej kampane v roku 2018, však už v minulosti musel krajne pravicový líder Brazílie absolvovať šesť operácií. Okrem toho od nástupu do funkcie v roku 2019 podstúpil i ďalšie lekárske zákroky vrátane odstránenia obličkového kameňa. V júli 2020 sa Bolsonaro, ktorý sa podľa vlastných slov nedal zaočkovať proti covidu, koronavírusom nakazil, pričom mal mierny priebeh ochorenia.