Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidenta Herzoga teší reakcia na antisemitské výroky Kanye Westa

Jicchak Herzog počas konferencie vo Washingtone.. Foto: TASR/AP

V posledných týždňoch ukončili s Westom spoluprácu mnohé značky a módni návrhári a spoločnosť Adidas sa dostala pod tlak, prečo ich nenasledovala.

Washington 27. októbra (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog v stredu počas návštevy USA povedal, že ho "mimoriadne teší" kritická reakcia na antisemitské výroky amerického rappera Kanye Westa. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Mimoriadne ma teší, ako Izraelčana, Žida, človeka..., keď vidím túto ohromnú reakciu voči výrokom Kanye Westa," uviedol Herzog v interview pre americkú spravodajskú televíziu CNN.

"Dejiny nás učia, že obvykle sa to začína nenávisťou voči Židom, obviňovaním Židov," povedal Herzog moderátorovi CNN Wolfovi Blitzerovi.

Izraelský líder dodal, že aj o tejto téme, a všeobecnejšie o antisemitizme, sa rozprával s prezidentom USA Joeom Bidenom na ich stredajšom stretnutí vo Washingtone.

"Všetkých nás znepokojuje antisemitizmus vo svete a samozrejme, aj antisemitizmus v USA a vôbec všade," vyhlásil Herzog.

Jeho vyjadrenia nasledovali po tom, čo významný nemecký výrobca športovej obuvi Adidas v utorok ukončil partnerskú spoluprácu s americkým rapperom, v súčasnosti vystupujúcim pod menom Ye. Dôvodom kroku boli hudobníkove antisemitské slovné "výbuchy" na sociálnych sieťach a ďalších platformách.

"Najnovšie komentáre a činy rappera sú neprijateľné, nenávistné a nebezpečné," napísala firma vo vyhlásení.

Posledné interview pre moderátora televízie Fox News Tuckera Carlsona, podcasty a príspevky v sociálnych médiách ukazujú, že West čoraz viac šíri antisemitské konšpiračné teórie a rétoriku rasistov. Rappera už dlhé roky trápia psychiatrické problémy.

V posledných týždňoch ukončili s Westom spoluprácu mnohé značky a módni návrhári a spoločnosť Adidas sa dostala pod tlak, prečo ich nenasledovala.

Sociálne siete Twitter a Instagram dočasne zablokovali Westove účty, pretože svojimi príspevkami porušoval ich politiku. West sa nedávno v zásade dohodol na prevzatí spornej, pravicovo orientovanej sociálnej siete Parler.