Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Francúzska a Ruska telefonicky diskutovali o Sýrii

Na archívnej snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane.

Paríž 13. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslovil v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom "hlboké znepokojenie" nad zhoršovaním sa situácie v Sýrii. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Podľa vyhlásenia úradu francúzskeho prezidenta Macron vyzval na pokračovanie a zintenzívnenie dialógu medzi Francúzskom a Ruskom s cieľom priniesť mier a stabilitu do Sýrie. Macron pritom "ľutuje" ruské veto v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov, ktoré zabránilo "jednotnej a tvrdej reakcii" po údajnom minulotýždňovom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá.

Kremeľ uviedol, že Putin varoval pred rýchlym obviňovaním sýrskej vlády, pokým nedôjde k "dôkladnému a objektívnemu vyšetrovaniu". Takisto varoval pred "neuváženými a nebezpečnými akciami...ktoré by mali nepredvídateľné následky." Putin a Macron inštruovali svojich ministrov obrany a zahraničných vecí, aby zostali v úzkom kontakte s cieľom "deeskalovať situáciu", dodal Kremeľ.

Macron sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane.

USA a ich spojenci pohrozili vojenským zásahom po správach o tomto chemickom útoku, pri ktorom podľa opozičných aktivistov a zdravotníkov uplynulý víkend zahynuli desiatky ľudí. Sýrska vláda i jej spojenec Rusko takéto obvinenia popierajú.

Sýrsky prezident Bašár Asad vo štvrtok vyhlásil, že hrozby úderu na jeho krajinu po údajnom chemickom útoku sa zakladajú na "lžiach". Podľa neho za nimi stojí snaha zmariť úspechy, ktoré jeho vojenské sily v poslednom čase dosiahli v boji proti povstalcom v oblasti Damasku.