Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Kolumbie a Venezuely sa stretnú prvýkrát od obnovy vzťahov

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Venezuela prerušila vzájomné vzťahy s Kolumbiou v roku 2019.

Bogotá 1. novembra (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro a hlava štátu Kolumbie Gustavo Petro sa v utorok stretnú na rokovaniach v kolumbijskej metropole Bogotá. Pôjde o prvé bilaterálne stretnutie, odkedy tieto krajiny v auguste tohto roka obnovili diplomatické vzťahy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úrad kolumbijského prezidenta vo vyhlásení uviedol, že prezidenti majú rokovať o "bilaterálnych vzťahoch" medzi svojimi krajinami, opätovnom otvorení hraníc a opätovnom pripojení sa Venezuely k Medziamerickému súdu pre ľudské práva (IACHR).

Venezuela prerušila vzájomné vzťahy s Kolumbiou v roku 2019. Kolumbia pod vedením bývalého pravicového prezidenta Ivána Duqueho - spolu s desiatkami ďalších krajín - odmietla prijať znovuzvolenie Nicolása Madura za venezuelského prezidenta v roku 2018 a namiesto neho uznala opozičného vodcu Juana Guaidóa.

Situácia sa však zmenila po tom, ako k moci v auguste tohto roka nastúpil ľavicový prezident Petro, ktorý uskutočňuje kroky s cieľom napraviť vzťahy s ľavicovou vládou Venezuely, píše AFP.

Bogotá a Caracas svoje diplomatické vzťahy oficiálne obnovili 29. augusta, keď si vzájomne vymenili veľvyslancov. Minulý mesiac otvorili svoje spoločné pozemné hranice.