Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Peru a Kolumbie chcú pre požiare v Amazónii zvolať summit

Peruánsky prezident Martín Vizcarra. Foto: TASR/AP

Prezident Peru Martín Vizcarra a jeho kolumbijský náprotivok Iván Duque vyzvali, aby sa stretnutie konalo už 6. septembra v Kolumbii s cieľom spojiť sily v otázke ochrany dažďového pralesa.

Lima 28. augusta (TASR) - Prezidenti Peru a Kolumbie vyzvali v utorok na zvolanie mimoriadneho summitu s cieľom koordinovať úsilie v boji s mohutnými požiarmi, ktoré devastujú amazonský dažďový prales. Informovala o tom agentúra AFP.

Prezident Peru Martín Vizcarra a jeho kolumbijský náprotivok Iván Duque vyzvali, aby sa stretnutie konalo už 6. septembra v Kolumbii s cieľom "spojiť sily" v otázke ochrany dažďového pralesa. Uviedli to v spoločnom vyhlásení počas bilaterálnych rokovaní v meste Pucallpa na severe Peru.

"Prezidenti si uvedomujú potrebu spolupráce, ako predpokladu pre ochranu a udržateľný rozvoj amazonského regiónu, ktorý predstavuje najdôležitejší ekosystém z hľadiska odolnosti (našej) planéty," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Cieľom summitu by malo byť "založenie paktu, ktorý by zachoval, rozvíjal a udržateľným spôsobom využíval" amazonský prales takým spôsobom, aby z toho mali úžitok aj miestne komunity.

Prezidenti priamo nespomenuli, ktoré ďalšie krajiny by sa mali na summite zúčastniť, avšak miesto jeho konania v kolumbijskom meste Leticia pri hraniciach Peru, Kolumbie a Brazílie podľa AFP napovedá, že pozvánku by mal dostať aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro.