Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Ruska a Kuby v Moskve odhalili sochu Fidela Castra

Na snímke kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas odhalenia sochy bývalého kubánskeho lídra Fidela Castra v Moskve 22. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Putin povedal, že Rusko a Kuba potrebujú stavať na "pevných základoch priateľstva", ktoré vytvoril Castro a lídri bývalého Sovietskeho zväzu.

Moskva 22. novembra (TASR) - Kubánsky prezident Miquel Díaz-Canel a šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok v Moskve odhalili sochu bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky španielskeho denníka ABC.

Obaja prezidenti tiež rokovali o strategickej spolupráci a zaviazali sa prehĺbiť priateľstvo Ruska a Kuby, píše Reuters. Pripomína, že obe krajiny čelia americkým sankciám.

Putin povedal, že Rusko a Kuba potrebujú stavať na "pevných základoch priateľstva", ktoré vytvoril Castro a lídri bývalého Sovietskeho zväzu.

Fidel Castro sa dostal k moci v roku 1959, no budovaním sôch si ho na Kube nepripomínajú. Jeho brat Raúl Castro po smrti Fidela v roku 2016 povedal, že sa chce vyhnúť budovaniu kultu osobnosti, píše Reuters.

Díaz-Canel na sociálnej sieti oznámil, že v Moskve sa stretol aj s predsedom Štátnej dumy (dolná komora parlamentu) Viačeslavom Volodinom, predsedníčkou hornej komory Valentinou Matvijenkovou, podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrijom Medvedevom a moskovským patriarchom Kirillom.

Stretnutie s patriarchom Kirillom kubánsky prezident označil za "poctu" a zaželal mu dobré zdravie i úspechy v osobnom živote. "Potvrdil som vôľu našej vlády pokračovať v rozvíjaní priateľských vzťahov, solidarity a rešpektu s Ruskou pravoslávnou cirkvou," napísal.