Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezidenti V4 žiadajú pokojné a zákonné vyriešenie krízy v Bielorusku

Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta v centre hlavného mesta Minsk v nedeľu 16. augusta 2020. Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu. Tento protest sa konal práve v čase, keď Lukašenko v centre Minska organizoval zhromaždenie svojich zástancov. Vystúpil tam s prejavom, v ktorom podporovateľov vyzval, aby "zachránili svoju krajinu pred skazou". Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení tiež žiadajú zahraničných aktérov, aby sa zdržali "činov, ktoré by mohli podkopať bieloruskú nezávislosť a zvrchovanosť".

Minsk/Bratislava 19. augusta (TASR) - Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vyjadrili v stredu solidaritu s bieloruskými protivládnymi demonštrantami a zároveň vyzvali predstaviteľov v Minsku, aby umožnili dialóg na pokojné a zákonné vyriešenie súčasnej krízy v Bielorusku.

Uvádza sa to v oficiálnom vyhlásení najvyšších predstaviteľov štátov V4, ktoré pre TASR poskytol hovorca slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

"Sme hlboko znepokojení prezidentskými voľbami, ktorých výsledok bieloruská spoločnosť neuznáva," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Prezidenti Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska zároveň podporujú "právo občanov Bieloruska na slobodné, spravodlivé a demokratické prezidentské voľby" a vyzývajú bieloruskú vládu, aby "dodržiavala základné ľudské práva a slobody a aby proti pokojne protestujúcim demonštrantom nepoužívala násilie".

Vo vyhlásení tiež žiadajú zahraničných aktérov, aby sa zdržali "činov, ktoré by mohli podkopať bieloruskú nezávislosť a zvrchovanosť".

Prezidenti zároveň vítajú summit šéfov štátov a vlád členských krajín EÚ, ktorí v stredu začali mimoriadne rokovania týkajúce sa súčasnej krízy v Bielorusku.

Mimoriadny videosummit EÚ zvolal v pondelok predseda Európskej rady Charles Michel v súvislosti s masovým zatýkaním a násilím voči demonštrantom, ktorí spochybňujú víťazstvo Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách z 9. augusta. Proti jeho opätovnému, už šiestemu zvoleniu protestujú už druhý týždeň desaťtisíce Bielorusov.