Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Venezuely a Kolumbie sa znova stretli po otvorení hranice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Summit sa konal len niekoľko dní po tom, ako Venezuela a Kolumbia 2. januára opätovne otvorili poslednú časť zo svojej 2200-kilometrovej hranice.

Caracas 8. januára (TASR) – Kolumbijský prezident Gustavo Petro sa v sobotu nečakane stretol s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom – už po druhý raz od obnovenia politických vzťahov susediacich juhoamerických krajín. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Obaja lídri viedli rozhovory v prezidentskom paláci vo venezuelskej metropole Caracas. Podľa kolumbijskej vlády sa týkali okrem iného vzájomných investícií a obchodu.

Obnovenie vzťahov s Venezuelou patrilo k prvým krokom Petra, vôbec prvého ľavicového prezidenta Kolumbie, po jeho nástupe k moci v auguste minulého roka.

Caracas prerušil diplomatické vzťahy s Bogotou v roku 2019 po spore okolo Madurovho opätovného zvolenia. Napätie medzi oboma krajinami sa predtým postupne zvyšovalo za vlád pravicových predchodcov Petra. Maduro jedného z nich dokonca obvinil z prípravy plánov na atentát voči svojej osobe.

"Mali sme komplexné a veľmi plodné stretnutie," napísal Maduro po sobotňajšom rokovaní na sociálnej sieti. Petro z prezidentského paláca odišiel bez vyjadrenia pre médiá.

Summit sa konal len niekoľko dní po tom, ako Venezuela a Kolumbia 2. januára opätovne otvorili poslednú časť zo svojej 2200-kilometrovej hranice. Tú čiastočne uzavreli pred siedmimi rokmi a úplne v roku 2019.