Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prezidentka Čaputová vystúpi na 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová,archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prejav už prednieslo niekoľko svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, či ruského prezidenta Vladimira Putina.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v stredu vystúpi v rámci všeobecnej rozpravy 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorá sa po prvý raz v histórii vzhľadom na pandémiu koná online. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová vystúpi so svojím online prejavom ako 17. v poradí okolo poludnia newyorského času (približne o 18.00 h SELČ).

Prezidentka sa prostredníctvom videokonferencie prihovorí aj k účastníkom summitu OSN o biodiverzite, ktorý je jedným zo sprievodných podujatí Valného zhromaždenia OSN a ktorý sa bude konať 29. septembra.

Na 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sa v utorok začala všeobecná rozprava. Svoj prejav v režime videokonferencie už prednieslo niekoľko svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vo svojom úvodnom príhovore generálny tajomník OSN António Guterres zdôraznil tohtoročné zameranie VZ OSN na globálnu reakciu na pandémiu vyvolanú koronavírusom, ale aj na "mier a bezpečnosť, odzbrojenie, ľudské práva, rodovú rovnosť a udržateľný rozvoj".