Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Prezidentka Kosova požiadala Washington o pomoc pri vstupe do NATO

Na archívnej snímke prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová. Foto: TASR/AP

Vyjadrujeme našu vieru a očakávania, že USA využijú svoj vplyv na aktívnu podporu a pokrok pri procese vstupu Kosova do NATO, uviedla Osmaniová v liste.

Priština 17. marca (TASR) - Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová požiadala amerického prezidenta Joea Bidena, aby pomohol jej krajine so vstupom do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vo štvrtok o tom informuje TASR na základe správy od agentúry Reuters.

Osmaniová poslala list americkému prezidentovi ešte 10. marca a uviedla v ňom, že vstup Kosova do NATO je pre ňu hlavnou prioritou národnej bezpečnosti.

"Vyjadrujeme našu vieru a očakávania, že USA využijú svoj vplyv na aktívnu podporu a pokrok pri procese vstupu Kosova do NATO," uviedla Osmaniová v liste. Dodala, že Kosovo je v súčasnosti vystavené "úsiliu Ruska oslabiť Kosovo a destabilizovať celý západný Balkán".

Spojené štáty sú pre Kosovo hlavným politickým a ekonomickým spojencom od roku 2008, keď malý balkánsky štát vyhlásil svoju nezávislosť, uviedla agentúra Reuters.

Predstavitelia Aliancie sa zatiaľ k tejto veci nevyjadrili.

Kosovo sa v súčasnosti obáva zásahov Ruska, ktoré by mohlo zakročiť prostredníctvom svojho spojenca zo Srbska. Priština zaviedla po vzore Západu sankcie voči Moskve za inváziu na Ukrajinu.

Žiadosť Kosova o členstvo v NATO je komplikovaná, štyri členské štáty – Rumunsko, Španielsko, Grécko a Slovensko – totiž stále neuznali jeho nezávislosť, napísala agentúra Reuters.