Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen prijala slovenskú delegáciu

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská delegácia ukončí návštevu Taiwanu v piatok 10. júna.

Tchaj-pej 8. júna (TASR) - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen prijala vo svojom úrade v Tchaj-peji v utorok 7. júna delegáciu poslancov parlamentu a ďalších predstaviteľov zo Slovenska. Sľúbila pokračovať v budovaní dvojstranných vzťahov medzi oboma krajinami. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky novín Taiwan Today.

Slovenská delegácia na Taiwan pricestovala v nedeľu 5. júna. Na jej čele je podpredseda Národnej rady SR Milan Laurenčík. Vzťahy medzi Taiwanom a Slovenskom sa podľa slov Cchaj Jing-wen za posledné roky posilnili. Prezidentka pripomenula minuloročnú návštevu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka na Taiwane. Slovenskú republiku tento rok navštívila skupina expertov na polovodiče z Inštitútu pre výskum priemyselných technológií (ITRI) a delegácia zo spoločnosti Taiwania Capital.

Taiwanská prezidentka takisto pripomenula, že obe krajiny spolupracujú v oblasti pomoci ukrajinským utečencom, ktorí prišli na územie Slovenska.

Vedúci slovenskej delegácie, podpredseda NR SR Milan Laurenčík vyjadril Taiwanu poďakovanie za dodanie rúšok počas pandémie koronavírusu a za ponuku tejto ostrovnej krajiny v oblasti zamestnanosti a investícii.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba povedal, že delegácia SR podpíše dohodu o spolupráci medzi BSK a taiwanským mestom Kao-siung.

Slovenská delegácia ukončí návštevu Taiwanu v piatok 10. júna.