Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidentská kampaň v USA môže mať vplyv na ich zahraničnú politiku

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Povedal to analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Petr Boháček.

Washington/Praha 4. júla (TASR) - Kampaň pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2020 môže mať vplyv na zahraničnú politiku USA, povedal analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Petr Boháček.

Americký prezident Donald Trump 18. júna na zhromaždení svojich stúpencov vo floridskom Orlande oznámil, že vo voľbách v roku 2020 sa bude opätovne uchádzať o post šéfa Bieleho domu. Oficiálne tak začal svoju predvolebnú kampaň.

"Najväčšou hrozbou pre Trumpa je uchádzač o nomináciu Demokratickej strany Bernie Sanders," povedal Boháček. Situácia je podľa jeho slov podobná ako pred voľbami v roku 2016, len namiesto Hillary Clintonovej je tzv. stredový mainstreamový kandidát bývalý americký viceprezident Joe Biden.

"Takýto kandidát možno dokáže vyhrať väčší počet hlasov, ale nedostane na svoju stranu radikálnejšiu časť Trumpových voličov, aby znížil počet hlasov z jednotlivých štátov," povedal a pripomenul, že volebný systém v USA dáva väčšiu silu menším a tradične konzervatívnym štátom USA - a konkrétne územným celkom, v ktorých sa vyskytujú sociálne a hospodárske problémy.

"Na tie radikálne poukazuje a ponúka riešenie práve Sanders," uviedol analytik.

Kampaň pred prezidentskými voľbami v roku 2020 bude podľa Boháčka ovplyvňovať aj oblasť americkej zahraničnej politiky.

"Donald Trump bude chcieť v rámci kampane použiť - ako to tradične robí - zahraničnú politiku ako nástroj na plnenie predvolebných sľubov, bez reálneho výsledku," povedal a v tejto súvislosti spomenul možné sprísnenie ciel zo strany USA voči Číne.

Boháček zároveň upozornil, že Čína plánuje dlhodobo a nad rámec americkej administratívy a jej moc rastie.

"Čína môže obmedziť dovoz vzácnych kovov, uvaliť clá na automobily, devalvovať svoju menu alebo skomplikovať dovoz amerického tovaru," povedal a dodal, že postoj Číny ovplyvní aj vývoj situácie medzi USA a Iránom. Otvorený konflikt medzi týmito dvoma krajinami je však podľa Boháčka nepravdepodobný.

Spor v súvislosti s Iránom zostáva podľa analytika aj hlavným zdrojom strategického rozkolu medzi USA a Európskou úniou.

"Pre EÚ je dohoda s Iránom takmer existenčná záležitosť, pretože potvrdila Európsku úniu ako diplomatickú veľmoc," povedal Boháček. Dodal však, že ide o konflikt týkajúci sa konkrétnej americkej administratívy Donalda Trumpa.

Európa musí podľa Boháčka ďalšieho amerického prezidenta alebo prezidentku presvedčiť, že je pre USA rovnocenný a dostatočne silný a spoľahlivý partner a prispieva aj k ich bezpečnosti, najmä v oblasti pomoci s ich najväčším strategickým rivalom Čínou.